Nyálcsorgatás garantált!

0

Ha török kaja, akkor kebab. Esetleg baklava. Pedig a török gasztronómia jóval több ennél, olyannyira, hogy például kebabból is több, mint 100 féle van, és akad olyan hal, amit 220 féleképpen készítenek el. Szóval gyomornedveket felkészíteni, jöjjön egy török gasztrotúra az Isztambul info segítségével.

„A törökök nem képzelhetők el a híres étkezési kultúrájuk nélkül.

Ha egy török van, lélegzik, a pulzus is kitapintható, akkor majdnem biztosan eszik.

De ha éppen nem, akkor valahova tart, ahol lehet enni.

Vagy valahonnan jön, ahol lehetett enni.

Vagy azért dolgozik, hogy legyen mit enni.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Ráadásul a török nemcsak úgy simán eszik, hanem meg is adja a módját. Olyankor leül, és kényelembe helyezi magát. És olyankor semmi más nem számít.

Amikor 2016 nyarán egyik este puccskísérlet volt, másnap a törökök első dolga az volt, hogy lementek, és rendesen megreggeliztek. Majd utána kezdetek el tanakodni, hogy mégis mi történt az éjjel…

Így lett a döner utcai kaja

Az olyan dolgok, mint a gyorséttermek, nagyon sokáig ismeretlenek voltak Törökországban. Nem is nagyon ismerték azt a módszert, hogy pl. séta közben is lehet enni.

Amikor Kadir Nurman (1933-2013) Németországban nyitott egy éttermet, akkor nem értette, miért nem akar senki bemenni, és kényelmes körülmények között pár órát eltölteni, és közben enni.

Mígnem észrevette, hogy a németek jobban kedvelik, ha az ételt magukkal vihetik, és azt útközben ehetik. Török hősünk így megalkotta a hordozható dönert, ami villámgyorsan elterjedt egész Európában (Magyarországon ezt hívják a görögök gyrosnak).

Tartomány 800 féle étellel

Szerencsére Törökországban bőségesen lehet válogatni az ételek között. Igazándiból sosem gondoltunk bele, hogy a különböző régióban egyenként több százféle ételt készítenek!

Kastamonu tartományban pl. 812 fajta étel közül tudunk válogatni, hogyha jó alaposan körbenézünk. Ebből 51 valamilyen kenyértésztára alapul, míg levesből 38 különböző változattal találkozhatunk.

És a többi? Az leginkább hús. Meg fokhagyma. Ha húst akarunk enni, akkor mindenképpen érdemes Kastamonu-ba benézni. Itt még ilyen különlegességek is vannak, mint a kútban érlelt kebab (Taşköprü kuyu kebabı).

Őt a tavasz végén, nyár elején lógatják be a kútba (azért nem ér le a vízig), hogy az egyedi árnyék-napsütés-páratartalom arányban készüljön el olyanra, amilyenre több száz (ezer éve) az ősök megálmodták. Természetesen nem hiányozhatnak a fűszerek sem, különben a macskák már rég elvitték volna a kitett húsokat. (…)

A 220 féle hamsı

Eközben Trabzonban, Anatólia fekete-tengeri övezetének a fellegvárában, csak a hamsı nevű halból 220 féle ételt tudnak készíteni. És mindegyiknek saját neve is van (az eszkimók pedig jönnek itt, hogy 40 szavuk van a hóra…).

Annyi csalás azért van a dologban, hogy ebben a 220 félében minden verzió benne van. Tényleg minden. Például más ételről beszélünk, ha a serpenyőben a halnak csak az egyik oldalát sütjük, mintha meg is fordítanánk (a hamsı elég vékony ahhoz, hogy forgatás nélkül is rendesen átsüljön). Utána lehet tovább fokozni a dolgokat azzal, hogy sütés előtt kukoricalisztben meg is forgatjuk a halat.

A kebab

A kebabot persze mindenki ismeri. Hiszen annyira alapja Isztambulnak, és annyira minden sarkon árulják, hogy már az meglepő, hogy a reptéren a csomagváróban nincsen 10-15 kebabárus.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a félhivatalos Wikipédia-listán is több, mint 100 különféle kebab található. Ráadásul ha ezt a listát alaposan megnézzük, akkor rácsodálkozunk, hogy igazándiból nincs is olyan közös pont, ami alapján rá lehetne jönni, miért is kebab a kebab.

Általában mondhatjuk azt, hogy a nyárson sütött ételeket hívják kebabnak (kivéve, amikor şiş-nek hívják az ételt, ami nyársat jelent. Például tavuk şiş – nyárson sült csirke). Maga a szó is Perzsiából származik, és a történet szerint a katonák a kardjukra húsdarabokat tettek, és a tábortűz felett megsütötték.

A legismertebb kebabok, mint az adana vagy az urfa tényleg nyárson készül. De ott van a nagyon népszerű fırın kebabı meg a tepsi kebabı (ezzel is lehet jókat játszani!), ami egyáltalán nem nyárson, hanem sütőben, tepsiben készül! Az elsőnek az is a neve, hogy sütő kebab, míg a második a tepsi kebab. (…)

Ne feledjük, hogy Anatólia történelme is legalább 10.000 éves. És ez idő alatt a három kontinensről érkező emberek nemcsak egymással harcoltak, hanem olykor megálltak enni is. A hosszú évezredek alatt nemcsak a népek, de a receptek is keveredtek. Így viszont már érthető, ha igencsak bőséges az ételkínálat.”

Ugye mondani sem kell, hogy érdemes elolvasni a teljes posztot?! Szóval kattintsatok ide, annál is inkább, mert szuper képeket is láthattok.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: flickr.com/Pi István Tóth)

Share.

About Author

Leave A Reply