Nővér fizetés külföldön és Magyarországon

0

Mennyit keres egy nővér Magyarországon? Mekkora egy nővér fizetés külföldön? A kérdést sokan feltették már eddig is, aminek legnyilvánvalóbb jele a magyar kórházakban tapasztalható nővérhiány. Most mindkét kérdésre válaszolunk.

Egy, a magyar egészségügyben dolgozó nővér átlagosan bruttó 180 200 forintot keres havonta (nem árt tudni, hogy a KSH szerinti bruttó átlagkereset eközben 300 ezer forint körül van).

Az sem semmi, hogy ugyan a kormányzati hírek arról szólnak, hogy az elmúlt években a szakmában 65 százalékkal emelkedtek a bérek, az önkéntes adatok szerint 2012 óta mindössze 43 ezer forinttal emelkedtek a nővérek bérei – írta a Fizetések.hu adatai alapján a HrPortál.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ráadásul egy pályakezdő és egy tapasztalt nővér fizetése között mindössze 20 ezer forint van. Kevesebb, mint egy év tapasztalattal havi 172 000 forinttal indul a szakmában egy pályakezdő, három-öt év tapasztalattal akár bruttó 193 300 forintot is megkereshet, míg több, mint 10 év tapasztalattal újra 176 900 forint a havi fizetés.

Mekkora a nővér fizetés Németországban?

Ehhez képest megnéztünk pár németországi állásajánlatot a Határátkelő kifejezetten a külföldi munkakeresésre fejlesztett aloldalán, és azt találtuk, hogy például Stuttgartba betegápolót keresnek havi nettó 2300 – 2600 eurós fizetésért.

Elvárás a kommunikációs szintű német nyelvtudás (B1-B2 szint), az ápoló, nővér munkakörben szerzett tapasztalat, szakközépiskola / főiskolai diploma (releváns, tehát ápolói, nővér), amit a német cég kint majd elismertet (addig nincs munkavégzés kb. 4-6 hét).

A fizetés 152 munkaóra esetén: nettó 2300 euró / hó (1-es adózási osztály) + karácsonyi és nyaralási pénz + benzinpénz/utazási támogatás + munkáltató által biztosított szállás. Ha 172 órát dolgozik valaki, akkor nettó 2600 euró / hó (1-es adózási osztály), plusz az előbb felsorolt egyebek.

Keresnek német klinikákra is (például Oberbayernbe) hosszútávra képzett nővéreket. Itt is elvárás az erős kommunikációképes német nyelvtudás, a nővér végzettség, a szakmai tapasztalat.

Német munkaszerződés (bejelentés, biztosítás) mellett a fizetés itt bruttó 1900 – 2100 euró/hó (hitelesített/elismert végzettséggel br. 2500-2800 euró/hó) + műszakpótlékok + szabadságpénz.

Akad (szak)ápolói munka is, ott a fizetés szaktudástól, nyelvtudástól és gyakorlattól függ, de I. adókategória esetén nettó 1600 € – 3000 €/hóról beszélünk így is. Van étkezési hozzájárulás (nettó 10-15 €/nap), és műszakpótlék is (éjszaka 25%, vasárnap 50%, munkaszüneti nap: 100%).

További nővér állásokat a Határátkelő aloldalán találsz.

Kapjanak 600 ezer forintos fizetést a nővérek?

(Fotó: pixabay.com/jaytaix)

Share.

About Author

Leave A Reply