Növekvő elvándorlás várhat Magyarországra

0

Egyre több határátkelő fiatalra számítanak azok a közgazdászok, akik azt próbálták meg előre jelezni, mire lehet számítani az újonnan felálló kormány első egy-két évében. Abban teljes egyetértés volt, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká.

A világgazdaság fellendülése felettébb jól jött a magyar kormánynak is az elmúlt években, olyannyira, hogy a 2008-as válság véget ért az előző kormányzati ciklus végére – értettek egyet a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok.

Magas István, a Corvinus Egyetem oktatója úgy vélte, a konjunktúra ereje egy évig, esetleg másfél évig is jó eséllyel még fennmarad, a kifulladás első jelei az Egyesült Államokban várhatók.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Ami a magyar kormányt illeti, a legnagyobb problémát (az uniós források esetleges elapadása mellett) a munkaerőhiány jelentheti. Utóbbi a Kopint-Tárki konjunktúrakutató intézet igazgatója szerint várhatóan növekedni fog, mivel egyre több fiatal fogja a jövőjét külföldön tervezni.

„A termelékenység növekedésével, az automatizálással felülírhatók lennének a munkaerőhiány hatásai, de ez még rendkívül lassan halad” – tette hozzá Palócz Éva.

A közgazdász kevés az esélyt lát a nagy nyugati cégek kivonulására, de az új beruházások jelentősen visszaeshetnek. A munkaerőhiány ezeknél a cégeknél kevésbé jelentkezik, mivel ezek az átlagosnál magasabb bérek mellett tudnak munkaerőt szerezni – vélekedett Palócz Éva.

A munkaerőhiány és a minimálbérek emelése miatti gyors béremelkedés miatt viszont felgyorsulhat a munkaerő átvándorlása az alacsonyabb technológiai szintű, képzetlen munkaerőre építő cégek irányából a technológiailag fejlettebb, termelékenyebb cégek és iparágak felé – fogalmazott a Kopint-Tárki konjunktúrakutató intézet igazgatója.

Letámadták a lányt, aki leírta, külföldre menne

(Fotó: pixabay.com/tookapic)

Share.

About Author

Leave A Reply