Norvégiának szüksége van munkaerőre

0

Az észak-európai országot előszeretettel emlegetik kiemelkedő példaként, természetesen nem véletlenül, ugyanakkor Norvégiának is megvannak a maga bajai. Például a munkaerőhiány.

A viszonylag kis ország sok világméretű problémával néz szembe kezdve a szomszédos Oroszországgal kapcsolatos növekvő feszültséggel egészen a Brexitig.

Erna Solberg norvég miniszterelnök a EuroNewsnak adott interjúban egyebek mellett beszélt a menekültválságról is, mondván, oktatási rendszerük természetes része, hogy beszélnek arról, miért menekülnek el emberek egyes országokból, milyen felelősségük van ebben nekik, norvégoknak.

„Az is világos, hogy ha az ember elmegy hazulról, és Norvégiában kap menedéket, akkor a norvég módon kell élnie. Nem hiheti azt, hogy az eredeti országában él, ha mondjuk a nők jogairól van szó. Nem botránkozhat meg, ha csókolózó férfiakat lát az utcán, mert nálunk vannak meleg férfiak, és ez teljesen normális, ez is része az európai életnek.”

Ami a Brexitet illeti, Erna Solberg úgy vélte, a briteknek aligha jönne be a norvég modell: „Nekünk nagyon jó így, megvannak a gazdasági kapcsolataink, eladhatjuk a termékeinket és a szolgáltatásainkat, ugyanakkor… mi, Norvégiában évek óta üdvözöljük a bevándorlást külföldről, mert szükségünk van munkaerőre”.

A norvég miniszterelnök szerint a Brexitnek az eddig vártnál is komolyabb hatása lehet, a mostani nyugtalanságnak pedig éppen az az egyik oka, hogy nem tudni, mi lesz a kilépés után.

„Ez a bizonytalanság, ami Nagy-Britanniában tapasztalható, talán lehűti azokat, akik eddig úgy képzelték, hogy könnyű kilépni az Unióból” – mondta Erna Solberg.

(Fotó: facebook.com/ernasolberg)

Share.

About Author

Leave A Reply