Nizzai karnevál, ami úgy volt, hogy nincs

0

Idén a nizzai karnevál úgy fejeződött be, hogy el sem kezdődött, a városban pedig nyoma sincs az ilyenkor megszokott februári tumultusnak – írta Francis, aki fotókat is mellékelt a poszthoz a Carnavalovirus uralkodásáról.

„Hamvazószerdával – ami idén február 17-re esett – véget ért a farsang és elkezdődött a Húsvét előtti nagyböjt. Amúgy az egyházi naptár a nizzai karnevál szervezőit sosem izgatta, mert hagyományosan mindig február közepétől indult az őrület.

A tematikája évről-évre változott. Tavaly a „divat” köré építették fel a látványosságokat. A Karnevál Királya 2020-ben például tűpárnás koronát viselt. De tavaly ilyenkor már jelen volt a koronavírus, így a nizzai karnevált egy héttel korábban be is fejezték.

Tavaly más volt a hangulat

Aztán a városvezetés december elején hivatalosan lefújta az idén február 13. és 27. között tervezett karnevált. Mondjuk a jelenlegi viszonyok mellett – este 6 utáni kijárási tilalom, bezárt éttermek és szállodák, etc. – nem is lehetne kivitelezni egy ilyen tömegrendezvényt.

Egy újabb érvágást jelent ez a város költségvetésének, a helyi turisztikának, mert átlagosan 1,2 millió vendég érkezett Nizzában. Tegyük hozzá, hogy zömében nem kifejezetten a farsangi felvonulás bámulására jöttek, hanem síelni.

Az Alpok közelsége és a felszerelt sípályák mellett persze turistalátványosságként kiválóan üzemelt a karnevál is.

A több mint 100 éves hagyományra visszatekintő felvonulás, a papírmasé figurák helyett most csak egy Carnavalovirus van kiállítva a Masséna téren.

Mellette a város szövege, miszerint ez a Carnavalovirus uralkodik már egy éve a világon és most megpróbálja a karneváli koronát is elorozni, de az uralma nem tart már soká, mert a maszk és az oltás napról napra gyengíti a hatalmát, és majd a nizzaiak visszaveszik a koronáját, hogy jövőre azt a Karnevál Királya viselhesse.

A város a Promenádon ismertető táblákat helyezett el a nizzai karnevál történetéről, etc. Ezeket olvasgatják a helyiek és az a néhány turista, aki valamiért errefelé tévedt.

Mintegy emlékeztetőül, hogy normális körülmények között itt ilyenkor nagy buli szokott lenni, és mintegy felhívásként, hogy jövőre, azaz 2022-ben lesz karnevál. (Ha a koronavírus nem írja felül ezt a tervet is – jegyzem meg halkan.)

A Carnavalovirus persze rendesen megosztotta a nizzai és a francia közvéleményt, mert a képe bejárta az országos médiát. Egyesek azt mondják, hogy több mint ízléstelen a Covid-19-cel viccelődni, amikor például Nizzában az intenzív osztályok megint dugig teltek.

Nálam ez a Carnavovirus nem verte ki a biztosítékot, noha októberben magam is átestem a fertőzésen. Beteg voltam három hétig, mint a kutya, de nem kerültem kórházba, vagyis viszonylag könnyen átvészeltem ezt a betegséget.

Regisztráltam magam és várom, hogy beadják a védőoltást. Addig meg nagyokat sétálgatok a tengerparton és várom a tavaszt.”

Így nevelnek gyereket a franciák

Share.

About Author

Leave A Reply