Nincs olyan forgatókönyv, ami ne lenne szívás

0

Bizalmasnak szánta a brit kormány, mégis be kellett mutatnia azt a hatástanulmányt, amit a Brexit lehetséges hatásairól készíttetett. A dokumentumból kiderül: az uniós távozás mindenképpen fájni fog a briteknek, a kérdés csak az, hogy nagyon vagy még annál is jobban.

A parlamenti képviselőknek mutatta be a brit kormány azt a bizalmasnak szánt, ám végül részletekben kiszivárgott tanulmányt, mely azt elemezte, milyen hatásai lehetnek a különböző Brexit-forgatókönyveknek.

Nos, kiderült, gazdaságilag az Egyesült Királyság valamennyi országrésze rosszul jár majd. A kormányzati hatástanulmány 15 évre tekint a jövőbe, és három forgatókönyvet vizsgál:

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Az első szerint az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, a második azt feltételezi, hogy London otthagyja az uniós belső piacot, de szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU-val, a harmadik változat pedig a megállapodás nélküli Brexit lehetséges növekedési hatásait vizsgálja.

Az elemzés a brit gazdaság egészében 2, 5, illetve 8 százalékos halmozott GDP-növekedési veszteséget valószínűsít a három forgatókönyv esetére, vagyis a számok alapján az Egyesült Királyság mindenképpen rosszul jár majd a brit EU-tagság megszűnésével.

A hatástanulmány szerint London szenvedné meg a legkevésbé a figyelembe vett forgatókönyveket, a legrosszabbul pedig Anglia északkeleti része és Észak-Írország járna.

Élet Anglia rejtett gyöngyszemén

Share.

About Author

Leave A Reply