Nincs magyar egyetem a TOP 500-ban

0

A világ egyetemeit osztályozó sanghaji rangsorába idén sem fértünk be. Két éve még az ELTE és a Szeged is ott volt. A szakterületeken egy fokkal jobb a helyzet, de van olyan, ahol a CEU képviseli egyedül Magyarországot…

A régiós országok közül a prágai Károly Egyetem és a Belgrádi Egyetem szerepelt a legjobban egyébként, mindkettő a top 300-ban végzett.

Fábri György, az ELTE PPK oktatójának blogja, az Egyetemi polgár írásából kiderül, 2015-ben még az ELTE és Szeged is befért a top 500-ba, sőt 2014-ben az ELTE még a top 400-ba is.

A rangsor élén egyébként szokás szerint a Harvard, a Stanford, a Cambridge, az MIT és a Berkeley áll, az első nem angolszász egyetem a 19. helyezett a svájci Szövetségi Műszaki Egyetem.

Inkább külföldön folytatnád? Válogass közel 1000 állásajánlat közül itt!

A szakterületi listákon azonban jobb a helyzet:

– Matematikában például az ELTE a 101-150-es sávba került, amivel a legjobb posztszocialista ország a kategóriában.

– Fizikában az ELTE és a Debreceni Egyetem is befért a legjobb 201-300 közé, bár itt már a csehektől, a szlovákoktól és a szerbektől is elmaradtunk.

– Az orvosi tudományokban a 201-300 közé került Semmelweis Egyetemnél csak a Károly Egyetem volt jobb a régióban, de az élettudományokban is felfértek a listára.

– A társadalomtudományok terén csak a kormány által intenzíven támadott CEU tud érvényesülni: politikatudományban a 101-150-es, míg közgazdaságtanban a 151-200-as sávba sikerült bejutniuk.

A magyar felsőoktatás egyébként hosszú ideje küzd rendszerszintű problémákkal, az oktatók régóta panaszkodnak, hogy a leterheltségük miatt nem jut elég kapacitásuk a kutatásra.

Másrészt más listákon se szédülünk éppen el a magasságtól. A QS World University Rankings nevű lista legfrissebb kiadásában például szintén nem férünk be a legjobb 500-ba.

Ezen Szegedé a legelőkelőbb magyar helyezés (501-550), a többi figyelembe vett egyetem mind még ennél is lejjebb végzett – emlékeztetett az Index.

(Fotó: patrickneil)

Share.

About Author

Leave A Reply