Nincs, aki leszedje a szamócát

1

Már a napszámosok is inkább nyugatra mennek, így egyre nagyobb gondot okoz a magyarországi betakarítás. Most éppen 800-900 hektárnyi szamócát nincs, aki leszedjen, ami nem csoda, hiszen Ausztriában, Németországban háromszoros pénzt fizetnek.

Míg Magyarországon az elmúlt évek emelkedése ellenére is 800-1400 forint a napszámosok óradíja, addig Ausztriában és Németországban ennek a többszöröse – mondta a Népszavának a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

„A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak, s ezzel a magyar gazdák nem versenyezhetnek” – fogalmazott Apáti Ferenc.

Így aztán az évi átlagosan 10 ezer tonnás magyarországi szamócatermés betakarításával is gondok vannak, olyannyira, hogy Apáti Ferenc szerint van olyan nagytermelő, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a termesztéssel.

Megoldás lehetne Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból alkalmi munkásokat alkalmazni, ám az ukránok inkább Lengyelországba, a románok Olasz- vagy Spanyolországba, míg a vajdaságiak Ausztriába mennek.

„Nem a kivándorlás, hanem a visszatérés lesz a kérdés”

(Fotó: facebook.com/Vajai Szamóca Tanya)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Akkor szedjük mi magunk! Legyen 50% áron az eper, annak aki felszedi! Seson végén meg ingyen 😉

Leave A Reply