Némi mellékes külföldön

0

Egy kis mellékes mindig jól jön az embernek, pláne, ha viszonylag könnyen meg lehet keresni és az sem baj, ha szórakoztató is a munka. Miközben egyre több helyen kényszerülünk ismét home office-ba, az sem baj, hogy ezen munkák nagy része online. Ilyen izgalmas és érdekes mellékállásokat talált Anita is, egy részüket már akkor, amikor teljes állása volt és a diákhitele törlesztéséhez szeretett volna egy kis pluszt keresni, illetve akkor, amikor Ázsiában volt.

Termék reklámhang

Ezt a lehetőséget a közösségi média egyik csoportjában találtam, már külföldön éltem, és magyar anyanyelvű személyeket kerestek. Két hangmintát kértek, felolvastam egy viccet és egy komolyabb gazdasági szöveget, majd nem sokkal később értesítettek, hogy az ügyfelük engem választott.

Egy hangstúdióba kellett mennem felolvasni egy féloldalas szöveget, amit előtte nap elküldtek. Tíz perc alatt felolvastam, és ezért körülbelül 6500 Ft-ot fizettek. Nagyon élveztem az egészet, olyan volt a stúdió, amilyet előtte csak a filmekben láttam. (…)

Szavak felolvasása

Egy szoftverfejlesztő cég hangfelismerő programjához kellett különböző szavakat felolvasnom kétszer is. Ezt a lehetőséget a Workmarket oldalon keresztül találtam, ahol kapcsolatba kerültem egy AI (Artificial Intelligence = Mesterséges intelligencia) céggel, akik közvetítő szerepet töltenek be.

Szóval közvetítőn keresztül eljutottam egy másik közvetítőhöz, hogy otthon ülve fejhallgatóval a fejemen szavakat olvashassak fel, és mindezért körülbelül 20 USD-t, azaz 6300 Ft-ot fizettek.

Kényelmes volt, adtak egy határidőt, és azon belül bármikor elvégezhettem a munkát. A nehézség az volt, hogy csak egy lehetőségem volt felolvasni a szavakat, utána automatikusan elküldte az online felület, amin keresztül dolgoztam. Utána leellenőrizték a felolvasott hanganyagot, és csak akkor fizettek, ha a minősége elérte a 80%-ot. (…)

Trágár szavak listája

Talán az egyik legfurcsább munka, amiért valaha nekem fizettek. Ho Chi Minh városában találtam ezt a munkát, magyar anyanyelvű személyt kerestek, akinek van laptopja.

Rám illett mindkettő elvárás, így egy kávézóban találkoztam a weboldal tulajdonossal, aki a weboldalához egy tiltószó-listát szeretett volna készíteni, hogy a nem túl kedves kommentek ne jelenjenek meg automatikusan az oldalán, így baba-, és családbaráttá téve azt.

Ő ugyebár nem tudott magyarul, így a feladatom az volt, hogy 3 órán át különböző káromkodásokat gyűjtsek. Minél többet olvastam trágár szavakat, annál több jutott eszembe, érdekes élmény volt. Ezért 7000 Ft-ot fizettek óránként, vietnámi keresetekhez képest rengeteg pénz volt.

Akkor angoltanárként körülbelül 5000 Ft-ot fizettek óránként, ami az egyik legjobban kereső állásnak számított Vietnámban. Ezt a munkát is a közösségi média egyik csoportjában találtam.

Blokkgyűjtés és hanganyag-legépelés

Mire lehet jó egy rakás blokk? Szövegfelismerő-szoftver fejlesztéséhez. Lefotóztam a blokkokat, és felöltöttem egy oldalra, blokkonként 1 USD-t azaz körülbelül 310 FT-ot fizettek. Ezt a munkát inkább kíváncsiságból csináltam, egy órát töltöttem a feladattal és körülbelül 2000 FT-ot fizettek.

Az audió-legépelés egy nagyobb projekt része volt, 10-30 perces hangfájlokat kellett egy online felületen legépelnem, nagyon nagy pontossággal és tökéletes helyesírással.

Ehhez egy magyar nyelvi tesztet kellett kitöltenem, ami talán a 9 év külföldi tartózkodásnak köszönhetően, de éppen csak elérte a 80%-ot. A lényeg, hogy átmentem, utána a projekt alatt már jobb eredményeim voltak.

A szövegek mindig megleptek: volt egy ebédelő bácsi, aki az ebédjéről beszélt, valaki, aki gombászni ment, filmelőzetes, kibeszélő-show jelenet, filmsorozat részlet, meditáció, autóbemutató, zeneoktatás, és még sorolhatnám. (…)

Nagyon hálás lehetek azért, hogy már nem a megélhetésemért vállalom el a plusz munkákat, hanem kíváncsiságból, illetve azért, hogy a komfortzónámból egy kicsit kikerüljek. Mint a titkos vásárlással.

Voltak munkák, amikért nem is fizettek, illetve inkább mindkét fél jól járt valamivel, ilyen volt a cicaszitterkedés Vietnámban. De volt olyan is, hogy kuponokat kaptam egy interjúért cserébe.

Valami mindig jött, és adott valami extrát az életembe. Mindenből tanultam valami újat, másokról, vagy éppen magamról. Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, hogy ennyi mindent kipróbálhattam, és egy kicsit úgy érezhettem, polihisztor vagyok.

Az biztos, hogy sosem tudhatom, mi jön holnap, de abban már biztos lehetek, hogy mindig lesz valahogy.”

A teljes posztot itt találjátok.

Miért költöznek külföldre a magyarok?

Share.

About Author

Leave A Reply