Németországban is gond a kivándorlás

2

Egyre többen tartanak attól Németországban, hogy a diplomás fiatalok kivándorlása veszélyeztetheti a német gazdaság jövőjét. Egyesek szerint nincs miért meghúzni a vészharangot, más szakértők szerint viszont aggasztó, hogy a jól képzettek mennek el.

Az elmúlt évtizedben évente 180 ezer német lett határátkelő, míg 120 ezer tért haza, azaz 60 ezres negatívumot mérnek, ami persze egy 83 milliós országban nem olyan vészes, ám a kivándorlók minősége már inkább.

A határátkelők 76 százaléka ugyanis diplomás, és a többiek is általában jól képzett szakmunkások – derül ki a duisburg–esseni egyetem és Nemzeti Népességkutató Intézet tanulmányából.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Igaz, a hazatérő németek zöme is diplomás, vagyis sokan csak átmenetileg mennek külföldre tanulni vagy dolgozni – hívta fel a figyelmet a Deutsche Welle nyomán a hvg.hu.

Az aggódók szerint a kivándorlók minősége aggodalomra adhat okot, hiszen pket nem tudják pótolni (maximum csak mennyiségben) a bevándorlók, hiszen az ő szakképzettségük többnyire elmarad a német munkaerőpiac követelményeitől.

A tanulmány szerzői tízezer kivándorló németet kérdeztek meg, a döntő többség a jobb munkahellyel és a magasabb fizetéssel indokolta döntését. A megkérdezettek havi 1200 euróval kerestek többet külföldön, mint Németországban.

A másik fő szempont az volt, hogy a kivándorló diplomások olyan munkát kerestek, ahol jobban meg tudják valósítani az elképzeléseiket. A harmadik szempont az életforma volt: a fiatalok nyitottabb világot keresnek külföldön, mint a hazai.

A berlini élet napos és sötét oldalai

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Herr Géza on

    “ ami persze egy 45 milliós országban nem olyan vészes, ..” Khm, van az majd a duplája is, majdnem 83 millió. 🙂

Leave A Reply