A németeknél olcsóbbak bizonyos termékek, mint Magyarországon

0

Régi vita, vajon Németországban (esetleg Ausztriában) vagy Magyarországon drágábbak a termékek. A kérdés nehezen eldönthető, hiszen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, ám mégis időről időre kirobban a vita.

Például azért, mert valaki éppen arra készül, hogy hazaköltözik Németországból, miként ez az Index egyik olvasójával is történt, aki azonban némileg döbbenten fedezte fel, hogy Magyarországon többet kell majd fizetnie ugyanazért a borotváért és tusfürdőért ugyanannak a drogérialáncnak az üzletében, mint Németországban.

Az oldal utánajárt a felvetésnek, és kiderült, több termék is többe kerül a DM vagy a Rossman üzletekben, mint Németországban, a magyar és német honlapokon elérhető árak alapján.

Az összehasonlítás persze nem könnyű, hiszen más és más lehet a kiszerelés, arról nem is beszélve, hogy az ilyen-olyan akciók és leértékelések miatt az árak állandóan változnak, még ha a boltok jelzik is, hogy honnan árazták le a termékeket.

NÉMETORSZÁGI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY KATTINTÁSRA

De azért vannak termékek, amelyek ugyanolyan kiszerelésben kaphatók itt is és ott is, így összehasonlíthatók, ezek pedig bizony alátámasztják azt, hogy a magyarok többet fizetnek ezekért, mint a németek.

Egy összehasonlítható négydarabos férfi borotvafej-készlet egy ismert márkától például a német DM-ben 13,95 €, vagyis 323 forint körüli euró árfolyammal számolva 4515 forint, míg a magyar DM-ben ugyanez a termék 7499 forint.

A Rossmannban egy hasonló összehasonlítás (itt egy nyolcas csomagolású borotvafej-készlet ugyanattól a márkától, de egy másik típusban, mint amit a DM-nél néztünk) a német üzletekben 20,99€, vagyis 6793 forint, míg a magyar üzletben 7999 forint.

Egy ismert kozmetikai márka hajlakkjait a német Rossmanban 1,59 euróért, vagyis 514 forintért adják, a magyar üzletekben pedig 999 forintért (az éppen aktuális akciót nem figyelembe véve).

Az Index megkérdezte a drogériákat, és kiderült, hogy mindennek két oka van: az egyik az adók eltérése. A magyar kormány ugyanis a munka/jövedelem helyett a fogyasztást adóztatja a forgalmi adón keresztül, ami 27 százalék, míg a németeknél csak 19.

A másik magyarázat, hogy Németországban több mint nyolcszor annyi ember lakik, mint Magyarországon, ezért a német DM, Rossmann vagy Müller így egy nagyobb piacra nagyobb volumenben tud termékeket beszerezni, amit így olcsóbban is tud megvenni.

Márpedig a beszerzés nem központosítva megy, vagyis a magyar Rossmann a magyar vagy KKE-régiós Procter & Gamble-től veszi mondjuk a borotvapengéket.

Németországi kálvária több felvonásban

Share.

About Author

Leave A Reply