A németek is pörgetik a magyar gazdaságot

0

Lassan lejár az olcsó pénz időszaka, más kérdés, hogy idén még a leggyorsabb növekedés lesz 2011 óta. Más kérdés, hogy Magyarország a régión belül azért nem hasít annyira.

Az Európai Unión belül három nagy csoportot különböztethetünk meg a gazdasági teljesítmény és fejlődés esetében. Az eurózónában ugyanis eltér a magországok és a perifériák növekedése.

Közép-Európában például lényegesen nagyobb a gazdasági növekedés, mint az eurózónában, ami persze nem meglepő, hiszen van honnan és van hova fejlődni.

Románia Közép-Európában is kiemelkedő teljesítményt mutat fel – mondta az InfoRádióban a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

„Románia 2017-ben egy elképesztő 8,5 százalék körüli növekedést produkált, 2018-ban várhatóan 5 százalék fölötti növekedés lesz. Lengyelországban 3,4 százalékot várunk, Magyarországon pedig a 2017-es szinthez hasonlót, valamivel 4 százalék alattit” – fogalmazott Polacsek Csaba.

A szakember szerint a régió növekedése annak is köszönhető, hogy a költségelőnyök miatt a termelés egy része áthelyeződik Közép- és Kelet-Európába.

Polacsek Csaba szerint munkanélküliség tekintetében két nagy blokkot lehet megkülönböztetni: a mediterrán régiót és a német gazdasági befolyás alatt álló térséget.

Görögország a maga 20 százalékos mértékével jelentősen kiemelkedik, de Spanyolországban is 15 százalék, Olaszországban pedig 11 százalék körüli a munkanélküliség.

A másik oldalon pedig Németországban 3,5, Lengyelországban 4,2 , Magyarországon 4, Hollandiában 4, Csehországban pedig 3 százalék alatt van a munkanélküliség.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: pixabay.com/kalhh)

Share.

About Author

Leave A Reply