A németek nem értik a briteket

0

Néha jót tesz egy országnak, ha igyekszik a külföld szemével tekinteni magára. Ezzel a (magyarok számára is megfontolandó…) tételmondattal kezdi írását Berlinből a Financial Times újságírója.

A téma nem Magyarország, hanem az Egyesült Királyság, már csak azért is, mert az újságíró, Philip Stephens szerint az ott töltött két hónapja során minden ottani beszélgetése azzal a kérdéssel kezdődött: Mi történt magukkal/veletek?

A németek ugyanis olyan országnak látják az Egyesült Királyságot, amelynek politikai elitje egymással kibékíthetetlen, irracionális ellentétben álló csoportokra bomlott.

A saját meggyőződésükhöz dogmatikusan ragaszkodó frakciók kilátástalan csetepatékba bocsátkoztak egymással. Mintha valamilyen megmagyarázhatatlan betegség térítette volna el őket a pragmatikus, kompromisszumokra nyitott, egészséges viselkedéstől.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az FT publicistája úgy véli, a brit kormány és parlament kiengedte a kezéből az ország irányítását. A parlamenti képviselők többsége úgy gondolja, hogy a Brexit hiba, ám ezt nem merik nyíltan vállalni, mert az a vád érné őket a bulvárlapok hasábjain, hogy felül akarják írni a „nép akaratát”, amely a tavaly júniusi népszavazáson nyilvánult meg.

Ez történik, ha egy parlamenti demokráciában a súlyok és ellensúlyok rendszerét felülírja a többségi elv referendumokkal megtámogatott túlsúlya – véli Philip Stephens a napi.hu írása szerint.

A Brexit az ország legnagyobb társadalmi-gazdasági-politikai projektje a második világháború lebonyolítása óta. Őrülten bonyolult, sorsfordító következményekkel járó folyamat, amelynek menedzselését elbénáskodta az idén júniusi választási kudarccal hitelét és befolyását vesztett kormány, illetve a belháborúba bonyolódott Konzervatív Párt.

Theresa May miniszterelnök regnálásának messze legfőbb jellemzője a kormányfő gyengesége. Miniszterei nyíltan szembe szállnak vele, külügyminisztere, Boris Johnson azon ügyeskedik, hogyan vehetné át a toryk és az ország vezetését.

A párt képviselői és tagjai élesen megosztottak a szigetország és a kontinens viszonyával kapcsolatban: bár mindenki Brexit-párti, nem tudnak megegyezni abban, mit is jelentsen ez – vélte az újságíró.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply