A németek lemondanak a görögökről?

0

Legalábbis a német CDU egyik vezető politikusa egy, a Rheinische Post lapnak adott interjúban azt mondta, hogy mivel Görögország már „rendszerszinten” elveszítette jelentőségét, ezért nem fogják még egyszer megmenteni, ha nem áll be a sorba.

Nem beszélt félre a CDU frakcióvezető-helyettese, amikor Görögország jövőjéről esett szó a Rheinische Postnak adott interjúban.

„Ha Alekszisz Ciprasz, a baloldali Sziriza vezetője úgy gondolja, hogy visszagörgetheti a reformokat és a megszorító intézkedéseket, akkor tudnia kell, hogy a Trojka is vissza fogja venni a támogatásokat” – mondta Michael Fuchs, hozzátéve, hogy Görögország már elveszítette rendszerszintű jelentőségét az euróövezetben, ezért nem kell ismét megmenteni.

„Azoknak az időknek, amikor meg kellett mentenünk Görögországot, vége. A politikai zsarolásra már nincs lehetőség” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes a görögországi előre hozott választások bejelentése kapcsán.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) forrásaiból.

Nem Michael Fuchs volt az egyetlen az elmúlt napokban, aki figyelmeztette a görögöket, hasonlóképpen fogalmazott Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is.,

Közben a befolyásos német Ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Hans-Werner Sinn közgazdászprofesszor kivitelezhető forgatókönyvnek nevezte Görögország kilépését az euróövezetből.

Az Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW) igazgatója, Michael Hüther is úgy látja, hogy Görögország kilépése az euróövezetből problémamentesen, rendezett módon, dominóhatás nélkül megtörténhet.

Kíváncsi vagyok, vajon jövő ilyenkor is euróval fizetnek-e még Görögországban…

Share.

About Author

Leave A Reply