Német ügyintézés lakástól a bankszámláig

0

Elinduláskor az ügyintézés a legnehezebb feladatok egyike, hiszen tisztában kell lennünk a helyi előírásokkal, szokásokkal, utóbbiak például a lakásbérlés esetében nagyon sokat számítanak akár már az előzetes kalkuláció esetében is. Ezekben próbál meg segíteni a mára már többszörös szerzővé lett Manó mai posztja.

„Először is fogja a kis megtakarított pénzét, felpakol és kijön. Előtte gyűjtöget, meghatározza a célját, mikorra akarja azt elérni, tájékozódik  mindenről, mindenkitől és elindul.

Itt bérel egy szerény kis szobát, akár hotelszobát pár napra. Vesz egy olcsó mobilt (Aldi, Penny, stb… 7-10 euró / hó vagy jobb, ha kártyás, nem havidíjas), hogy legyen német telefonszáma, regisztrál egy német mail szolgáltatónál és elkezdi küldeni a pályázatokat.

Mindezt lehet otthonról is, de innen szimpatikusabb, a telefonálás esetében pedig egyértelmű, hogy a HR-es nem akar külföldi számot felhívni, hogy behívjon egy interjúra.

A legfontosabb a munkahely, a fix havi fizetés, legalábbis a munkaszerződés, ami „garantálja” a fix havi jövedelmet. Itt is trükköznek, mint mindenütt talán a világon. Ez a papír lesz az alapja majd minden további ügyintézésnek, ez az első, amit fel kell tudni mutatni.

A lakásbérlés

Munkaszerződéssel a kézben irány az ingatlanosok! Felénk általában a bérbeadók nem foglalkoznak személyesen a kiadással, az ingatlanosokra bízzák a kiadást.

Az ingatlanosokkal több dolgot kell tisztázni: mennyi kauciót kell letennünk, mennyi a jutalékuk, és Schufa nélkül is kiadják-e a lakást. (A Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung a német hitelinformációs központ, amely közel 100 millió ember közel félmilliárd adatát tárolja.)

Ez azért érdekes kérdés, mert ha nem szerepelünk a Schufában, az azt jelenti, hogy nincs itt ellenőrizhető előéletünk, nem tudni, van-e valamilyen hitelünk, mennyire vagyunk pontosan fizető és megbízható adósok… Itt erre is köthetsz biztosítást, szívesen is veszi egy tulaj, akitől a lakást béreled ki, ha van ilyen biztosításod.

Vegyünk egy egyszerű példát: lakbér havi 500 euró (Kaltmiete – fűtési költség nélkül, Warmmiete – fűtési költségekkel, Nebenkosten – rezsi), kaució 3 hónap, jutalék 2 hónap.

Tehát az első percben le kell tennünk 2500 eurót, plusz az első havi bérleti díjat, meg ki kell fizetni az első rezsit. Tehát még plusz kb. 700, azaz összesen 3200 euró.

Jobb lenne mindez ingatlanos nélkül, nem? Vannak ilyen oldalak is, ahol közvetlenül a tulajtól béreled a lakást, vagy adhatsz fel hirdetést, hogy egy honfitársad elhagyja a lakást és beajánlhatna téged (nachmiete).

A lakást általában bútor nélkül bérled. A bútor viszont horror áron van. Egy komplett konyhabútor nem ritkán 3000 euró, ami majdnem 1 millió forint, de persze nem számítjuk át a valutát soha!

Mikor én voltam ilyen helyzetben, akkor találtam egy nagyon olcsó bútoráruházat, pár hónappal később a mellette lévő másik bútoráruház felvásárolta, mert konkurenciája volt, így hoppon maradtam.

A felvásárlónál csakazértsem vettem semmit, keresek inkább másik céget, kiszúrok vele! A jótékonysági szervezeteknél is lehet olcsó bútorokhoz jutni, érdemes többször benézni hozzájuk, ha van a környéken ilyen.

Lakcímkártya

Vegyük úgy, hogy van lakásunk, kezünkben van a lakáskulcs és a lakásbérleti szerződés. A lakásbérleti szerződéssel el kell menni az önkormányzatra (Rathaus), és ott be kell jelentkezni.

Ehhez kell egy érvényes kártya alakú (EU konform) személyi igazolvány, vagy egy érvényes útlevél. Megoldható, hogy a hotelszoba címét adod be egy darabig, az a lényeg, hogy a megadott címre érkező leveleidet átvegyék.

(Értelemszerűen ha a hotellel meg tudsz egyezni, hogy nem 1-2 napra maradsz, akkor alacsonyabb árat számolnak fel, de ehhez sem árt egy kis nyelvtudás vagy ismerős, aki besegít.)

Az ügyintéző a tanácsházán (Rathaus, szó szerint tanácsháza) elkéri a papírokat, ellenőrzi, majd (nálunk legalábbis) ad egy nyomtatványt, amit azonnal segít is kitölteni. Ezt kitöltve majd leadva azonnal kiadja az A/4 formátumú „lakcímkártyát” (Abmeldebestätigung).

A bankszámlanyitás

A lakcímkártyával a kezünkben a következő lépés a bankszámla nyitása. Ehhez kell egy időpont valamelyik bankban. A magyar szokásokkal ellentétben itt nem olyan egyszerű a bankszámla megnyitása!

Először is kérni kell egy időpontot. Ha szerencsénk van, akkor viszonylag hamarra tudnak adni egyet, de előfordulhat akár 1-2 hét is. A legkönnyebben – tapasztalataim szerint – a Sparkasséban kap az ember időpontot.

Azonban komoly hátránya, hogy ez csak lokális pénzintézet, akár Magyarországon a takarékszövetkezetek, így viszonylag kevés fiókkal rendelkeznek. Ez nem igaz ugyan erre a környékre, mert itt mindenütt látok Sparkassét, viszont nem egyszerű egyik fiókból a másikba sem az ügyintézés, de megoldható.

Adószám és egészségbiztosítás

Miután megvan a bankszámla is, mehetünk az adóhivatalba (Finanzamt) adószámot és adóosztályt kérni. A 3-as lenne a legtutibb, mert abból vonják a legkevesebb adót, de ahhoz kell házassági papír meg gyerek anyakönyvi kivonatának fordítása, ha ilyesmi nincs, akkor a 6 adóosztály valamelyike, de nem kell megijedni, ezek módosíthatók később is.

Ezt követően már csak egy egészségbiztosításra (Krankenkasse) van szükségünk. Két lehetőség közül választhatunk: állami vagy magánkassza. Amíg az állami kasszába a befizetendő összeg sávos, addig a magánpénztárakba a befizetés általában viszonylag egyforma.

Magas keresetűeknek és vállalkozóknak az utóbbi a kötelező, ennek eredményeképp alacsonyabb jövedelmi sávokban az állami, majd egy határ után a magánkasszák az „olcsóbbak”, de érdemes mérlegelni, hogy melyik biztosító mit fizet és mit nem.

Nem szabad a legolcsóbbal szerződést kötni, mert ha baj van, akkor az lesz a legdrágább. Évi 6 héten át 100% táppénzt kap az emberke, utána 75%-ot. Meg kell, hogy mondjam, a német sokat megy el betegállományba, a külföldire ez nem igazán jellemző, de ha náthás vagy, akkor azt mondják, hogy maradj otthon, mert megfertőzöl mindenkit.

Különben nem illik megkérdezni, hogy milyen betegséggel vagy otthon betegállományban, ez titok, a munkaadód sem tudja a papírból, amit nála leadsz, semmi köze hozzá, személyiségi jogok védelme miatt – ez a német mentalitás.

Mint ahogyan nem illik a fizetéseket sem összehasonlítani, nem illendő arról beszélgetni, ez nem téma náluk. Az állásinterjún azért szóba kell hozni, mert mégiscsak abból élünk, nem?

Munkaszerződéssel, adószámmal, lakcímkártyával az ügyintézés pofonegyszerű. Csak be kell menni egy irodába, ahol az ügyintézők azonnal kitöltik a szükséges papírokat, és onnantól már csak fizetni kell.

Mindig tanulni

A magyarságról általában jó véleményük van a németeknek, nagyon szorgalmas nemzet, okos, rugalmas, csak az a fránya nyelvtudás sokszor a probléma. De nagyon sok ingyenes oldal van hanganyaggal együtt, persze ahhoz kell egy számítógép és nem árt ismerni az internet működését sem. Tudom, fura, hogy ezt írom, de tényleg van olyan réteg és olyan korú embercsoport, aki erre nem nyitott. Hanganyag nélkül nem lehet nyelvet tanulni.

Én is láttam még szoba nagyságú számítógépet, emlékszem még a Commodore 64-re – nem vagyok egy számítógépzseni, de az alapokat tudom.

Tanulni, tanulni, tanulni. Sosem fogom elfelejteni azt, amit anyukám emlegetett mindig, Isten nyugosztalja szegényt, hogy minden másból kiforgathatnak, de a tudást, nem veheti el tőled senki.”

Share.

About Author

Leave A Reply