A német óvoda, ahol szavazhatnak a gyerekek

0

A németországi Pinneberg városában működő Dolli Einstein Haus óvodában demokratikusan döntenek mindenről. Olyan kísérlet indult három és fél éve ebben az intézményben, ahol a gyerekek rengeteg mindenről szavazhatnak: a reggeli menütől egészen a pelenkacseréig.

Mint a Guardian cikkében szerepel, az óvodában hét alapjog van, ami mindenkit megillett:

– Jogom van aludni

– Én döntöm el, mit és mennyit eszem

– Én döntöm el, mivel játszom

– Én döntöm el, hova ülök

– Jogom van bármikor kifejezni a véleményemet

– Én döntöm el, kivel akarok ölelkezni

– Én döntöm el, ki cseréli a pelusomat.

Ute Rodenwald, az óvoda vezetője és helyettese, Heike Schlüter hangsúlyozzák, szó sincs arról, hogy itt valami anarchista hangulatú, tekintélyellenes, minden szabályt felforgató világ működne.

Külföldi állások egyetlen kattintásra a Határátkelőn!

Épp ellenkezőleg: mivel a gyerekek közösen alkották meg a szabályokat, és mivel minden részlet kitalálásában részt vettek, valójában több szabályuk lett, mióta bevezették ezt a módszert, nem kevesebb” – olvasható a 444.hu-n.

A projekt arról szól, hogy felkészítsék a gyerekeket a gyorsan változó világra, és ehhez szükséges képességeket szerezzenek: „a demokrácia nem csak a választásokról szól. Számunka az emberekről, illetve a gyerekekről, hogy vegyük őket komolyan, és tanuljunk meg úgy döntéseket hozni, ami nem hagy más embereket az út szélén” – mondta az óvoda vezetője.

Az oktatók szerint ez a módszer arra is jó, hogy a gyerekek olyan ételeket is megkóstoljanak, amit alapból nem biztos, hogy akarnának. Ettek így már gyerekek spenótot is, csak azért, mert közös döntés volt, és mert más gyerekek is ettek belőle.

A heti szavazáson túl van a havi gyűlés, amikor komolyabb dolgokról döntenek: egy új játék a játszótérre, vagy a játszótéri szabályok megváltoztatása példa ezekre.

A visszajelzések alapján megnőtt az igény a hasonló intézmények iránt. A fenntartó alapítvány jelenleg 12 hasonló óvodát engedélyeztetett, de a tervük az, hogy 2020-ra az összes, 58 irányításuk alatt álló intézmény részvételi demokratikus alapokon fog működni.

(Fotó: flickr.com/Lucélia Ribeiro)

Share.

About Author

Leave A Reply