Német nyelvtudás nélkül nem lehetne iskolát kezdeni Németországban

2

Az elképzelést a kormányzó CDU-CSU frakcióvezető-helyettese dobta be a köztudatba, elég nagy vitát váltott ki vele. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz belőle semmi.

A konzervatív Carsten Linnemann a Rheinische Post nevű német lapnak adott interjúban vetette fel, hogy általános iskolába csak olyan gyerekeket lehetne felvenni, akik beszélik a német nyelvet.

“Semmi keresnivalója nincs az általános iskolában egy gyereknek, aki alig beszél és ért németül” – jelentette ki.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert a németül nem beszélő gyerekek már az általános iskolában lemaradnak, ami nehezíti a későbbi beilleszkedésüket is.

A politikus úgy vélte, megoldás lenne az is, ha már az óvodában elkezdődne a német nyelv kötelező oktatása.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Duisburgban a jövendő elsősök 16 százaléka egyáltalán nem tud németül, Berlinben pedig majdnem minden harmadik általános iskolás a legalacsonyabb szintet sem éri el a hallott és az olvasott szövegek értését vizsgáló teszteken.

A felvetés komoly vitát váltott ki Németországban. Az ellenzék szerint a kormányzó CDU ezzel a szélsőjobbtól akar szavazókat visszaszerezni, de még a kereszténydemokrata párton belül sem támogatják egységesen az ötletet, akadt politikus, aki „populista nonszensznek” nevezte az ötletet.

A német nyelvtanárok egyesülete azonban támogatja az elképzelést. Heinz-Peter Meidinger, a közoktatásban dolgozó tanárok érdekképviseletének (Deutscher Lehrerverband – DL) elnöke például azt mondta, „végre ideológiamentesen foglalkozni kell azzal a problémával, hogy az első osztályosoknak már a 20-25 százaléka rosszul, vagy egyáltalán nem tud németül”.

(Fotó: pixabay.com/hannahalkadi)

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Ugye az iskolarendszer célja az, hogy a gyerek az adott társadalom hasznos tagjává nőhesse ki magát. Ebben kell segítse az iskolarendszer.

  A javaslat szerintem nem rossz. ( Az iskolaéretlen gyerek beiskolázása ugyanis nem jó: rossz a gyereknek is, a tanárinak is, az osztálytársainak is. )

  Szóval a javaslat jó, de ki kellene egészíteni néhány dologgal. A kötelező óvoda, ahol vélhetően megtanul németül, lehet ilyen ( bár én nem tenném kötelező az óvodát … ) Inkább csak LEHETŐVÉ tenném, vagy csak akkor tenném kötelezővé, ha az adott gyerek nem beszél németül, és szokásos (családi) környezetében vélhetőleg nem is fog megtanulni.

  Ugyancsak gondolni kell a bevándorlók gyerekeire ( pld németországba dolgozni érkező magyar család nem ott született gyerekeire!) … akik számára adott esetben már lehet hogy nem opció az óvoda .. ilyen esetben egy kb egy éves “nyelvi előkészítő osztálynak” volna értelme.

  Nagy macera egyébként – gondoljunk bele, hogy egy csomó változatos nemzetiségű és korú, eltérő tudásszintű és hozzáállású gyereket kéne egyszerre németre tanítani…

 2. Az Übergangsklasse létezik! A németül nem beszélő gyerekek 2 évig járnak oda, utána visszateszik őket a rendes iskolarendszerbe. Ha hamarabb megtanulja a gyerek a nyelvet, érti-olvassa-írja, hamarabb is átmehet a rendes osztályba.

  A fiam másfél év után került át a korának megfelelő osztályba. Nehéz volt, de megugrotta a nagy lépést. Év végére már alig kellett a szótárt használni, képes volt megérteni hosszabb szövegeket és feladatokat is.
  2-es és 1-es osztályzatokat szerzett a tárgyak túlnyomó részéből, két szem 3-asa volt csak.
  Az Übergangsklasse: nehéz a sok külföldi, vegyes korú gyerek között a németet gyakorolni, de így is ennyit jelentett a napi 5-6 iskolai óra, plusz a napi 2-3 órás napközis foglalkozás a felzárkózásnál. (Borsos ára volt, de fél évet nyertünk vele).

Leave A Reply