A német munkavállalás sötét oldala

4

Sokan vágnak bele felelőtlenséggel kevert vakmerőséggel a határátkelésbe (bár remélhetőleg egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem tájékozódnak előzetesen), nyelvtudás és/vagy megfelelő információk híján. Pedig nem árt tudni, hogy a munkavállalás külföldön sem feltétlenül diadalmenet. A következő posztot Juli küldte Németországból.

„2012 májusától dolgozom egy németországi cégnek, mint HR-munkatárs. Az ingázók közé tartoztam sokáig, mivel Németország és Magyarország között elég sokat utaztam. A cégnek volt Magyarországon is kihelyezett irodája. 2015 tavaszán költöztem végleg ki Németországba, egy cégváltást követően.

Sok blog, bejegyzés, cikk született arról, miért is megy valaki el abból az országból, ahol született. Ezek többsége tartalmazza a valóságot, de a helyzet ennél jóval összetettebb.

Csak úgy érdemes véleményt formálni, ha az embernek megvan a tapasztalata, de mindezt tudja kívülállóként kezelni. Hozzáteszem, még a felmerülő kérdések előtt, azért élek itt, mert összeségében a megélhetés jobb, a környezet tiszta. Ennyi és nem több.

Akkor jöjjön, ahogy én látom, feketén és fehéren a munkaadói oldalról, magánemberként.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Különböző oldalakon, csoportokban olvastam emberek véleményét. Csendes szemlélője voltam. Azok, akik több évtizede mentek el az anyaországukból, jóval nagyobb előnyben vannak azokhoz képest, akik pár éve vagy csak akár egy évtizede is mentek külföldre.

Akkor képzeljük el ezt a rövid képzeletbeli beszélgetést, amit fonetikusan írok le (hasonló esettel találkoztam): Ohj, én leni it már regen, hogy is mondani end suldigun bite naa, hogyis fan? Jaa, áhzó elnézést. Én felejteni sok, elni itten 37 efe, kefeset beselni magyar… stb. Kérdezem én, mi ez már?? Írni tud, csak beszélni nem? Érdekes.

Modern „rabszolgatartás”

Kezdjük azzal, hogy ami a legfontosabb, az a munka és a lakhatás. Sok helyen olvasni, csak közvetítőn, kölcsönzőn keresztül ne!!

Sajnos tény, ezek a cégek a mai modern „rabszolgatartók”. Elmondható ez már azokra a cégekre is, akik, ahogy itt mondják, „direktbe” veszik fel az embereket. Gátlástalanul átgázolnak minden emberen.

Annak, amit szóban megígérnek, annak a fele vagy a negyede igaz, mire aláírod a szerződésed. A szabadságod kérheted, de nagy a valószínűsége, hogy nem úgy és nem akkor kapod meg, amikorra kérted.

Beteg lettél? Akkor máris megy a Kündigung (felmondás). Próbaidő alatt vagy? Lehetsz bármilyen jó szakember, akkor is felmondanak, ha a cég érdeke azt kívánja. Védett korba (58. életév betöltése) léptél? Az sem ment meg, a cég kirúg. Perelhetsz, de az hozzák ki, hogy a cégvezetőség így látta.

Úgy vannak vele a cégek, hogy mindig van másik, mindenki pótolható. Sem a magánéleted, sem a megélhetésed, konkrétan semmi nem érdekli őket.

Azért arra kíváncsi lennék, ha csak 0-24-ben leállna az összes külföldi ember, akkor mi lenne a gazdasággal? Leállna, meghalna. Talán akkor picit elgondolkodnának, de még ez sem biztos. Sorolhatnám még. Egy a lényeg: a talpon maradásért nagy és kemény harc megy.

Nyelvet nem beszélőből tengert lehet rekeszteni

A híres német precizitás, hozzáállás… ezt inkább felejtsük el. Ahogy látom, egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy lett ilyen fejlett az ország?! A mostani fonetikus mondásom, mert jól hangzik: alle dajcse lajte zind dumm… magyarul: az összes német ember buta. Ez nem vicc, ez tény. Logikai érzékük nulla.

A munkahelyek száma mostanra eléggé korlátozott, nyelvet nem beszélőből pedig tengert lehetne rekeszteni. Ami a „halálom”, amikor jelentkezik valaki egy adott munkára, de se szakmai végzettsége, se gyakorlata, se nyelvtudása nincs hozzá, mindezt tetézi egy olyan önéletrajzzal, aminek köze sincs hozzá.

A lehetőségek többsége úgynevezett Minijob, ami 450 EUR és ebből kell a betegbiztosítót is fizetni, nyugdíjjárulék és egyebek nincsenek. Van a részmunkaidő, ami hivatalosan általában 6 órás munka, de például a takarítás már munkaidőn túl van elvégezve, mint más egyébbel együtt.

Az természetesen nem kerül kifizetésre, fizetve van a betegbiztosító és némi egyéb járulék. Kereshető összeg 800-1200 Eur. Hosszútávon ezek a munkák sajnos nem kifizetődők, mert ebből nem lesz későbbiekben nyugdíj.

Természetesen van a teljes munkaidős foglalkoztatás, de egyre kevesebb az a cég, aki így alkalmaz embereket.

Az egészségügy

Nézzük az egészségügyet, technikailag fejlettek, nagyon is. Viszont szakmai területen nagy a lemaradás. Sok területen, ahova nem kell valamilyen gép vagy berendezés, a szakembernek mondott orvos nem teljesen precízen látja el a pácienst.

Az tény, tiszta, kulturált és modern minden egészségügyi intézmény. A háziorvosi rendelők többsége felszerelt nem csak laborral, hanem UH-készülékkel is, így azokat helyben eltudják végezni.

A betegbiztosítást a cég fizeti a munkavállaló után, de alkalmazottaknál és vállalkozóknál ez eltérő. Ami biztos, betegbiztosítóként változóan, havi 170-180 euró a biztosítás alkalmazotti státuszban, vállalkozóként bevételfüggő. Ezt a nyugdíjasnak is fizetnie kell. Nem jogosult ingyenes betegbiztosításra senki.

Itt sem sikerül mindenkinek

Ami a jellemző, a sok fiatal család. Kijönnek gyermekkel vagy nélküle és itt állnak neki a „gyerekgyárnak”. Ami a lakhatást illeti, egyre nehezebb lakáshoz jutni. Feltétele is van, bár az eredeti terv már régen nem megvalósítható. A lakások kb. 70%-a bérlemény. magánszemély vagy cég adja ki.

Már akkor kezdődnek a nehézségek, amikor az ember felveszi a kapcsolatot, hiszen a nevek hangzása ugye nem németes, így tudják, hogy külföldivel van dolguk, de fogalmuk sincs, milyennel. Sok esetben válaszra sem méltatják az embert.

Amikor végre létrejön egy Termin (időpont) a kinézett ingatlanra, akkor jön a személyes mustra. Nézik a kocsi, a ruha márkáját, a kiegészítőket, a családon is, mert azt is elvárják.

Egy ingatlanra 15-30 jelentkező jut, és mindenki a számára szimpatikus embernek adja ki. Nehezítő tényező a gyermek és a kisállat. Érdekes, mert a németek alapjáraton szeretik a kutyákat, de kutyatulajdonosoknak nem szeretik kiadni a lakást.

Átlagosan egy család 3-8 hónap között talál magának ingatlant. Sok esetben lénytelen leadni az elképzeléseiből, mert szembesül a korlátokkal. Az aktuális bérleti díjon felül kell kauciót is fizetni, ami változó. Sokszor a szerződésben kikötik, hogy amikor az ingatlanból elköltöznek, kifestve kell átadni.

S végezetül, aki/k azt hiszik ezek után is, hogy itt minden és mindenkinek sikerül, az nagyon téved. Sok esetben a családoknál 2-2 állása van a szülőknek, hogy a gyermekekkel megtudjanak élni. Nincs napközi, fizetős a bölcsi, ovi.”

Ha kíváncsi vagy Juli további írásaira, látogass el a Facebook-oldalára.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/Skitterphoto)

Share.

About Author

4 hozzászólás

 1. Nagy kamu az egész! Valami fideszes böffentés! A Facebook oldal se létezik, úgyhogy köszi jót röhögtem!

  • Ha azt írta volna, hogy térden állva várták őket a munkahelyen, min 3000 euróért. A lakás kiadók versengtek egymással, hogy ö hozzájuk menjenek lakni akkor ez teljesen hihető lenne. Igaz?

 2. Nagy lehet, hogy te jót röhögtél ezen, de a kint dolgozók nem röhögnek általában. A nagy részük nem meri bevallani, hogy nem él jól kint. A társadalom legalján marad 20 év kint lét után is, mert csak bérleményt tud fenntartani azt sem a város Rózsadombján.

 3. Hello,
  Én kb 15 éve külföldön elek (Európa), családommal együtt.
  Amit elértem – van egy kisebb hazam, két új autóm (BMW/Mercedes), nincs hitelem és van egy nagyobb összeg a bankszámlán.

  Ezt mind külföldön éltem ér az elmúlt 15 év alatt.

  Szerintem minden elérhető itt, míg otthon a 3. szobás CSÓK-ős lakás és 10 éves lerobbant 3as BMW az alma mindenkinek.

  Szívesen hazamennek, de otthon nincs munkalehetőség, csak max a haveroknak.
  Ez így nem jó, ezen változtatni kell.

Leave A Reply