Német iskolák, ahol már senki sem beszél németül

0

Egyre több olyan környék akad Németországban, ahol a helyi iskolában már alig van olyan gyermek, akinek a német lenne az anyanyelve. Legutóbb egy berlini iskola igazgatónője beszélt erről.

A probléma egyik oka az, hogy a bevándorlók nem élnek a felajánlott nyelvtanulási lehetőséggel, pedig korábban Angela Merkel kancellár is többször hangsúlyozta, hogy a nyelv elsajátítása a beilleszkedés első állomása és ennek érdekében már az óvodákban is lehetőség nyílik a nyelvtanulásra.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Sok olyan iskola van, ahol az osztályokban alig akad német tanuló, következésképpen a pedagógusok csak nehezen tudják megértetni magukat a diákjaikkal. Az említett berlini igazgatónő azt mondta, a több mint száz elsős közül csupán egy olyan akad, aki otthon is, anyanyelvén, németül beszél. A többiek jó része török vagy arab kisdiák, aki legfeljebb töri a német nyelvet.

Sok más német nagyvárosban, így München Hasenbergl negyedében is jórészt hasonló a helyzet: az osztályokban alig akad németül tökéletesen beszélő diák, ezért a tanároknak először a nyelvtudást kell olyan szintre hozniuk, hogy átadhassák legalább az előírt tananyag egy töredékét – jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Share.

About Author

Leave A Reply