Német állampolgárság: mi kell hozzá?

0

Német állampolgárság: na, ezzel kapcsolatban (is) elég sok az ellentmondásos információ, ezért örültünk meg annak, hogy a Müncheni kisokos blog pontosan utánanézett a hivatalos oldalaknak, jogszabályoknak. Mondjuk az is igaz, hogy érdemes elmenni egy tanácsadásra, ilyeneket a helyi önkormányzatok, és a bevándorlási hivatalok is tartanak. (Ez például a müncheni linkje, innen pedig letölthető egy hivatalos tájékoztató füzet.)

Német állampolgárság: a megszerzés módjai

Születéssel (Die Geburt im Inland)

Ha legalább az egyik szülő német állampolgár, vagy a születési hely alapján. Ha a gyermek Németország területén született. Őket német állampolgárnak tekintik, de később 18 és 23 éves koruk között nyilatkozniuk kell, hogy valóban német állampolgárok szeretnének -e lenni.

Igényelt honosítással – házasságkötéssel (Die Anspruchseinbürgerung)

Amennyiben a házastárs német, legalább kétévnyi együttélés szükséges.

Elbírált honosítással / Die Ermessenseinbürgerung.

Német állampolgárság: a honosítás feltételei uniós állampolgároknak

Nem történik automatikusan, nekünk kell kérvényezni. Legalább nyolc év jogszerű németországi tartózkodás kell hozzá (beleszámít az is, ha valaki előzőleg a tanulmányait Németországban végezte).

Integrationskurs elvégzése lerövidítheti ezt az időszakot hét évre, illetve hat évre, amennyiben különösen jó a német nyelvtudása, vagy ha valaki önkéntesként non-profit szervezetnél dolgozott.

Feleség/férj, családtagok: Ha később csatlakoznak, nekik elég négyévnyi németországi tartózkodás, amennyiben a házasság legalább két éve fennáll.

16 évnél fiatalabb gyerekek esetében már három év után igényelhetik.

Német állampolgárság: a honosítási teszt

Ez bizonyítja, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezünk az ország törvényeiről, a jogokról, a társadalomról és a nyelvről. A teszt kérdései kitérnek a jogrendszerre, a kultúrára és a történelemre. Az alapvető ismereteket várnak el a demokratikus értékekről, a jogállamiság alapelveiről, az egyenlőségről, toleranciáról és vallásszabadságról.

Német állampolgárság: nyelvtudás és az anyagiak

Elegendő a B1 (Közös Európai Referenciakeret) írásbeli és szóbeli nyelvvizsga.

Természetesen akinek felsőbb besorolású nyelvvizsga papírja van, az még jobb.

Aki meg szeretné szerezni az állampolgárságot, tudnia kell a maga és családja megélhetését biztosítani. A segélyek, szociális juttatások nem számítanak ebbe bele, ám nem mindig kizáró ok. Kivételek lehetségesek, élethelyzettől függ a megítélése.

Csak az én személyes véleményem, hogy ezzel a csak segélyen élő, dolgozni nem nagyon akarókat szeretnék kizárni, és nem az önhibájukon kívül átmenetileg munkanélkülivé vált embereket.

A formanyomtatványt itt, a teljes posztot linkekkel itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply