Nem világmegváltó gondolatok

0

Amikor meghirdettem a Magyarország 2.0 pályázatot, őszintén szólva kétféle írásra számítottam: gondoltam, jönnek majd a nagy, átfogó ötletek és persze a rövidebb, praktikusabb gondolatok is. A mai írás az utóbbi kategóriába tartozik és én ennek örülök, mert Mme Seldon tippjei az abszolút megvalósítható kategóriába tartoznak, nem kell hozzájuk államreform, újragondolt gazdaságpolitika – csak egy kis odafigyelés és szándék. Márpedig egy kis odafigyeléssel és jó szándékkal néha többre megyünk, mint a nagy reformokkal. Ezért is gondoltam, hogy (bár felajánlotta, hogy a rövidsége miatt esetleg menjen párban valamelyik másik írással) megállja a helyét önmagában is.

„Előre bocsátom, hogy semmi világmegváltót nem akarok írni, csak néhány apró, praktikus ötleteket hoztam képekkel:

1. A cukrot Franciaországban meg lehet vásárolni praktikus, csavarós kupakos kiszerelésben, ami nagyon jó pl. sütéskor.

2. A közlekedési lámpát sok helyen úgy alakították ki, hogy a nagy, magasan levő mellett van egy kisebb, lejjebb elhelyezett is, amit jobban lehet látni, ha a fák eltakarják, rásüt a nap vagy biciklivel megy az ember.

3. Elfelejtettem befizetni az orvosi kamarai tagdíjat, és kaptam egy levelet, amiben erre figyelmeztetnek. Kiemelném a levél végén szereplő részt: „Ha a személyes vagy szakmai helyzete indokolja a fizetés késését, szeretném megismerni ezt a helyzetet, hogy együtt találhassunk megoldást.”

Nincs a levélben semmi olyasmi, hogy ha pedig nem fizet, akkor annak ilyen és ilyen következményei lehetnek. (Kizárás a kamarából, nem dolgozhat tovább, deresre húzzák stb.)

Udvarias levél, semmi fenyegetőzés nincs benne, ez is élhetőbbé teszi számomra az országot.

4. Az ikerlányaim szeptembertől „nagy” iskolába mennek (az óvoda is école, csak école maternelle), az iskolaigazgató körbevezetett minket az iskolán, hogy a lányok lássák az új helyet.

Pár napja felhívtam az igazgatót, hogy van-e egy lista, hogy mit kell venni az iskolába. A válasz: nem, hozzanak egy füzetet és néhány tollat, a többit majd megmondják szeptember elején, de nem lesz sok minden.

Magyarországon hányféle füzetcsomagot, számolópálcikát, gyurmát, kutyafülét kell összevásárolni? És a tanítónők morognak, ha valami nincs meg tanévkezdésre.

5. Építkezés-házvásárlás kapcsán a hitelfelvételnél olyan biztosítás jár alapból, hogy ha a házastársak valamelyike meghal, a további részleteket a biztosító fizeti. Magyarországon hol van ilyen? Hány olyan történetet hallottunk, hogy valaki megözvegyülve belerokkant a hitel törlesztésébe és elvették a lakását?

Az utolsó javaslathoz valószínűleg tőkeerősebb biztosítók kellenének, de a többi kis odafigyeléssel – jó szándékkal megvalósítható lenne Magyarországon is.”

Share.

About Author

Leave A Reply