“Nem vagyunk az az évtizedekre letelepedős fajta”

0

Mióta világ a világ, az éppen aktuálisan fiatal generáció alighanem mindig fejvakarásra késztette az idősebbeket. Nincs ez másként most sem, de milyenek az Y-generáció tagjai? Nos, könnyen szedik a sátorfájukat, amit persze lehet rugalmasságnak és hűtlenségnek is értékelni.

Az Y-generáció (melybe Elvira is tartozik) könnyen és szívesen mozdul, nem csinál nagy ügyet belőle. Éppen ezért népszerű körükben például a digitális nomádság is.

„Ha végigtekintek a generációmon, azt látom, hogy nem vagyunk az az évtizedekre letelepedős fajta. Tapasztalataim szerint az Y-generációban nem övezi túl nagy felhajtás a költözéseket – a legtöbbünk élete során többször váltott albérletet, rutinja van a ki- és bedobozolásban.

Ismerek embereket, akik életük során többször váltottak országot, mint ahányszor az ő szüleik költöztek életük során. Mi vagyunk az a nemzedék, amelyik könnyen szedi a sátorfáját. Hogy ez hűtlenség vagy rugalmasság, az lehet vita tárgya.

(Sőt, ha a nálam 5-10 évvel idősebbek életútját vizsgálom, azt látom, hogy akik közülük jelentős ideig külföldön éltek vagy élnek most is, azok is természetesnek veszik, hogy néha úgy hozza az élet, hogy új helyre kell költözni.)

A digitális nomádok és helyfüggetlen szakemberek egy szinttel megfejelik ezt a helyváltoztatásra irányuló nagyobb hajlandóságot.

Digitális nomádnak lenni annyit tesz, hogy egyszerre utazunk és távmunkában dolgozunk, ám a helyfüggetlenség számomra tágabb fogalom.

A helyfüggetlenség azt jelenti, hogy távmunkában dolgozunk, így a munkaadó cégtől vagy megbízótól földrajzilag távol is tartózkodhatunk anélkül, hogy ingáznunk kellene.

Én például helyfüggetlen szakembernek tartom magam akkor is, amikor éppen nem vagyok úton digitális nomádként. Nemrég írtam, hogy a digitális nomád életforma a 21. század csendes forradalma.

(Az alkalmazottból vállalkozóvá válás tematika mellett a „hogyan legyél digitális nomád” témájú programokkal lehet leginkább megigézni az Y- és Z-generáció tagjait.)

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Jelen pillanatban nem látszik, hogy a koronavírus gátat szab-e ennek, egyvalami biztos: a helyfüggetlenség a 2010-es évek forradalma volt, és valószínűleg az, amit alapszinten ez jelent, vagyis hogy rugalmasabban megválaszthatjuk a tartózkodási helyünket, a továbbiakban is vágyott életforma lesz.

A helyfüggetlenség együtt járhat saját tulajdonú ingatlannal (például lehet valaki kétlaki két otthonnal, vagy az év egy részét a saját otthonában töltheti, másik részét attól távol utazgatással), de lehetővé teszi azt is, hogy az embernek ne származzon hátránya abból, ha nincs saját tulajdonú ingatlana (sőt…).

Aki helyfüggetlenül él, megoldhatja, hogy olyan országban tartózkodjon, ahol többet ér a keresete (nem rossz üzlet németországi megbízóknak dolgozni, és a megkeresett pénzből mondjuk az olcsó, mégis kellően fejlett Malajziában tartózkodni – Malajzia olcsóságának hátterét egyébként részletesen kiveséztem egy bejegyzésben).

S ugyanígy: aki helyfüggetlenül él, könnyebben költözhet, mondjuk egy szennyezett, szmogban fuldokló, zajtól őrületes nagyvárosból egy kedélyes vidéki településre – megtarthatja megbízóit a gazdasági központokban, ám nem kell mérlegelnie, hogy a vidékre költözés neki naponta hány óra ingázást jelent majd, a helyzet ugyanis az, hogy – semennyit!

Eddig a helyfüggetlenség jellemzően szabadúszóként, önfoglalkoztatóként, vállalkozóként volt megvalósítható, de a Covid–19-járvány hatására olyan cégek is elkezdték engedélyezni alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést, távmunkát, amelyek addig a legvaskalaposabbaknak bizonyultak.

Jelen pillanatban nem látni, hogy a home office lehetővé tétele a cégeknél mennyire lesz tartós, de én bízom benne, hogy a jövőben alkalmazottként is megtapasztalhatják az emberek a távmunkából fakadó helyfüggetlenséget (ha a cégek azt tapasztalják, hogy rengeteget spórolhatnak azzal, ha nem tartanak fenn nagy irodaházakat, akkor erre van esély).”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Holland fiatalok a csirkegyárban

Share.

About Author

Leave A Reply