„Nem tudtam megélni otthon”

0

Zoltán egyike annak a rengeteg, több tízezer magyarnak, aki az osztrák vendéglátásban dolgozik. Négy éve vágott neki a határátkelésnek, most egy stájerországi étteremben pincér és szakács.

„Nem tudtam megélni otthon. Dolgoztam havi 20-22 napot, napi 10-14 órát, és nem tudtam befizetni a gázszámlát. Idegesített, zavart, rosszul esett. Korábban már voltam Olaszországban, de nem akartam többet külföldre menni, mert honvágyas vagyok, de utána nem volt más választásom” – mesélt Zoltán az okokról.

„Persze lehetett volna tovább küszködni, de azt nem akartam, az nem az én világom. Próbálok mindig megoldást találni. Nincs más vágyam, mint tisztességesen megélni a munkámból” – tette hozzá a HírTV-nek.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Négy éve tehát eldöntötte, hogy Ausztriába költözik. Stájerország régen az osztrák arisztokraták kedvenc üdülőhelye volt, napjainkban inkább a jómódú európaiak kedvelt célpontja.

Zoltán Magyarországon étteremvezető is volt, most felszolgál, de tervei között szerepel egy nyers vegán étterem megnyitása.

Stájerországban sok magyar dolgozik, de turistaként kevesebben vannak a magyarok, mert nem olcsó a környék: „Én azt szeretem itt, hogy dolgozom, de ugyanakkor üdülhetek is. Nagyon szeretem a fákat, az erdőt, a festményeken látható utakat, ösvényeket. Tulajdonképpen benne lehetsz a festményben”.

„Bárhol vagyok, arra törekszem, hogy jól érezzem magam. Ez ilyen szempontból szerencsés helyzet, mert nem kell ehhez megerőltetni magam” – tette hozzá mosolyogva.

A legjobban a két fia hiányzik Magyarországról, akiket csak öthavonta lát: „Elég sokat bőgtem. Amikor Olaszországban voltam, megvolt a napirend: munka, haza, sírás, alvás”.

„Elfogadtam a helyzetet. Tudok ennyi pénzt keresni otthon? Nem. Meg tudom valósítani önmagam? Nem. Otthon úgy felhígult a szakma, hogy tízből nyolc ember még csak nem is szakember” – fogalmazott.

A külföldön dolgozó jó magyar munkaerő otthonról hiányzik. Mivel lehetne Magyarországra hazacsábítani a vendéglátásban dolgozó embereket? Zoltán szerint normális munkabeosztással, megfelelő pihenőidővel, és persze pénzzel, a biztonsággal. Hogy az ember tudjon élni.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply