Nem nyertek az izlandi kalózok

0

Noha sokan számítottak rá, mégsem a Kalózpárt nyerte az izlandi választásokat. Ezzel együtt is háromszor annyi képviselőjük lesz a parlamentben, mint eddig, de a legtöbb szavazatot az eddigi kormánykoalíció egyik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt szerezte meg az előzetes értékelések szerint.

Az izlandi előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok közel felének kiértékeléséből az derül ki, hogy az eddigi jobbközép koalíció két pártja biztosan nem szerzi meg a többséget.

Az előrejelzésekkel és a közszolgálati televízió felmérésével szemben kisebb támogatást kapott, és csak a harmadik helyen áll az internetes aktivisták által alapított Kalózpárt (Píratar).

A részeredmények szerint a favoritnak tartott kalózok a voksok 14 százalékát szerezték meg, de így is a háromszorosára – 9-re – növelhetik parlamenti képviselőik számát.

Az első – 30 százalékkal – az eddigi kormánykoalíció egyik tagja, a jobbközép Függetlenségi Párt. Visszaesett, 10 százalék körüli eredményt ért el a koalíció másik tagja, a liberális Haladó Párt. A második helyen a baloldali zöldek állnak 10 mandátummal.

Elemzők szerint a részeredmények alapján nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a hét parlamenti párt milyen kormányképes koalíciót lesz képes alkotni. Az eddigi jobbközép koalíció két pártja biztosan nem szerzi meg a többséget, de a Kalózpárt és választási szövetségesei –  a Baloldali Mozgalom, a szociáldemokraták és a Ragyogó Jövő nevű tömörülés – sem.

Mindkét tábor 28 mandátumra számíthat, miközben az abszolút többséghez 32 képviselői helyre lenne szükség a 63 tagú törvényhozásban. A mérleg nyelve így a Függetlenségi Pártból levált Reformpárt (Vidreisn) lehet, amely hét mandátumával mindkét koalíciót hozzásegíthetné a parlamenti többség elnyeréséhez.

A szavazásra jogosult 246 500 izlandi szombaton közép-európai idő szerint délelőtt 11 órától éjfélig adhatta le voksát. A legtöbben reformokat szeretnének és azt, hogy a kormány több pénzt áldozzon a kórházakra és az egyetemekre, de ami még ezeknél is fontosabb és sürgetőbb lenne, az a lakosság politikai intézményekbe vetett, már a bankrendszer 2008-as összeomlása során megrendült és azóta még tovább gyengült bizalmának helyreállítása.

A nemzetközi offshore-botrányt leleplező panamai iratok Sigmundur David Gunnlaugsson kormányfő bukásához és az előre hozott választások kiírásához vezettek.

(Fotó: twitter.com/PiratePartyIS)

Share.

About Author

Leave A Reply