Nem létező országok: Christiania és Forvik

0

Befejező részéhez érkezik a nem létező országokat bemutató sorozatunk, az Egyesült Államok, Ausztrália és Afrika után ma Európába látogatunk. Hiszen nagyot tévednénk, ha azt gondolnánk, hogy Európa mentes a hasonló történetektől.

Ott van például Forvik, amit egy kenti illetőségű angol alapított a Shetland-szigetek egyikén, vagy Sealand szintén a brit partok mellett.

Christiania

A dánoknak is megvan a maguk baja, Christiania például Koppenhága belvárosában egy enklávé, amit még 1971-ben „alapított” pár önkényes lakásfoglaló, és ugyanazon év szeptemberében kikiáltották függetlenségüket.

(Fotó: Flickr.com / Raymond Brooke)

(Fotó: Flickr.com / Raymond Brooke)

Christianiában közvetlen demokrácia érvényesül, ahol minden lakosnak (szám szerint 850-en vannak) szavazati joga van minden egyes fontosabb kérdésben. A dán kormány stratégiája is egyszerű: behunyta a szemét és nem foglalkozik például azzal, hogy Christiania lakói lelkesen megszavazták a marihuána legalizálását (ami Dániában törvényellenes).

Elgaland-Vargaland

És akkor a poszt végén jöjjön személyes kedvencünk, a romantikus nevű Elgaland-Vargaland, amit két svéd művész álmodott meg, és mely azon egyszerű ötleten alapul, hogy egyesíti a világ összes senkiföldjét.

Magyarul: akárhányszor az ember külföldre utazik, „átmegy” Elgaland-Vargaland területén. Ezt persze nehéz komolyan venni (és nem is hasonlítanánk a sziú indiánok más kategóriát képviselő függetlenségi törekvéseihez), de azt jól mutatja, mekkora kérdőjelek lehetnek egy olyan, első pillantásra nyilvánvalónak tűnő kérdésben is, hogy mitől ország egy ország.

Share.

About Author

Leave A Reply