„Nem lesz jobb Katalóniának önállóan”

0

Voltaképpen egy nagyon leegyszerűsített populista nacionalizmus miatt akarnak kiválni Spanyolországból a katalánok, a fő érv az, hogy jobb lesz nekik kívül. Pedig a szakértő szerint ez nem igaz.

Az első probléma rögtön az lenne egy esetleges függetlenség esetében, hogy a létrejövő állam semmilyen nemzetközi szervezetnek nem lesz automatikusan tagja – hívta fel a figyelmet a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A katalán függetlenségi törekvés motivációjáról szólva Nagy Sándor Gyula az InfoRádióban kiemelte, azért akarnak kiválni, mert akkor a spanyol központi kormányzat nem fogja meglopni őket.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

„Ez egy szlogen volt: meglopnak minket, de ha kilépünk Spanyolországból, több pénzünk marad, jobban fogunk élni. Ez egy nagyon populista, leegyszerűsített nacionalizmus, amit tételesen lehet cáfolni, ahogy ezt sok szakértő meg is teszi. A probléma ott van, hogy ha valaki leáll egy katalán nacionalistával vitatkozni, az érvrendszer kimerül abban, hogy a katalán függetlenséget, amit a spanyolok megvontak, vissza kell adni, mert akkor nekik jobb lesz” – fogalmazott.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója azt mondta, nem lesz jobb nekik, hiszen ha egyoldalúan kilépnek Spanyolországból, önálló államként automatikusan nem lesznek tagjai a nemzetközi szervezeteknek.

„Jean-Claude Junckertől kezdve több európai politikus elmondta, ha esetleg a spanyol joggal összhangban létrejönne egy független katalán állam, akkor az az Európai Unión kívül lenne. Az fel sem merül, hogy mindez nem a spanyol joggal összhangban történjen, az a nemzetközi jog megsértése lenne” – tette hozzá Nagy Sándor Gyula.

A szakértő szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy jövő héten elfogadnak egy függetlenségi nyilatkozatot, ami lefekteti a független állam létrehozásához szükséges lépéseket, amelyeket meg akarnak tenni.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply