Nem lesz érdemes Ausztráliába menni?

0

Ausztrália ugyan messze van Európától, mégis sok magyar álmodozik arról, hogy a Föld másik felén folytatja az életét. Nos, nekik elég rossz hír, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint kétszer is érdemes megfontolni, belevágjon-e az ember a kalandba.

Óceánpart, szörfösök, napsütés, kenguruk… körülbelül ezek jutnak az eszünkbe Ausztráliáról, nem csoda, ha rengetegen vágynak oda, még akkor is, ha brutálisan messze van, és a nagyvárosokban meglehetősen drága az élet.

Nem ezért nem lesz érdemes odaköltözni, hanem azért, mert a legfrissebb tudományos előrejelzések szerint ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, Ausztráliában olyan forróvá válhat az időjárás, hogy az jócskán megnövelheti a hőség miatti halálozást.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A tudósok azt jósolják, hogy 2030-ra nem kevesebb, mint 132 olyan nap lehet, amikor 35 Celsius fok fölötti hőmérsékletet mérnek a kontinens északi részén – írta az Infostart.

Például Darwinban, ami egyébként is a földrész egyik legforróbb része, és ahol 2013 óta minden évben 20 olyan nap volt, amikor a hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius-fokot. (Összehasonlításképp: a múlt század elején még csak évi 5.6 ilyen nap akadt.) Ráadásul a páratartalom is 70 százalék körüli, ami szintén nem segít.

Emellé az időjárás is megváltozik: erősebb viharok és több eső várható, azaz az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) előrejelzése szerint ha nem sikerül csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátását, akkor az észak-ausztrál Darwinnak 2030-ra évi 132 olyan nappal kell megküzdenie, amikor 35 foknál nagyobb a hőség és közben a szervezetet a magas páratartalom is megterheli.

A pokol, ami nem az

(Fotó: pixabay.com/GoodGuyPaul)

Share.

About Author

Leave A Reply