„Nem a kivándorlás, hanem a visszatérés lesz a kérdés”

1

Legalábbis a kormányközeli elemzők és újságírók közül, akik szerint ma már egyre több jele van annak, hogy sokan visszatérnek Magyarországra, mert ott olyan nagy a gazdasági növekedés.

Magyarországról nagyjából 520 ezren indultak útnak az elmúlt csaknem másfél évtizedben az állami hirado.hu cikke szerint. A legtöbben Nagy-Britanniába, Németországba és Ausztriába mentek.

Szakértők szerint egy tízmilliós ország esetében ez nem számít nagymértékű kivándorlásnak. Ráadásul az elmúlt néhány évben már csökkent a Magyarországról elvándorlók száma – tette hozzá a hirado.hu.

Mostanra elérte azt a szintet a munkaerő áramlása valamennyi régiós országban, amikor már nem jelent igazi kockázatot – nyilatkozta az oldalnak a kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Kovács István szerint ráadásul Magyarországon egybecseng a kivándorlás csökkenése azzal, hogy a konjunktúraindex nagyon magas. Azaz az emberek jövőképe alapvetően pozitív, és ezért kevesen gondolják úgy, hogy külföldön kezdenének új életet, illetve hogy csak külföldön tudnák megcsinálni a szerencséjüket – tette hozzá a szakértő az M1 Unió28 című műsorában.

Hasonlóképpen vélekedett a szintén kormányközeli Figyelő főmunkatársa. Deák Dániel szerint miközben Magyarországon az elmúlt években nagyon magas volt a gazdasági növekedés, a munkanélküliség rekordalacsony lett, és most már nem a munkanélküliség a probléma, hanem sokkal inkább a munkaerőhiány.

Most arra kell felkészülni, hogy nem a kivándorlás lesz a kérdés, hanem az, hogy akik korábban kiköltöztek vissza fognak majd térni, hisz ennek erre egyre több jele mutatkozik – tette hozzá Deák Dániel.

Akár még félmillió ember is elmehet

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Kovacs István Péter on

    Ha megnézzük a huszadik század eleji kivándorlás adatait, akkor ott azt látjuk, hogy az elvándorlók negyede tért vissza néhány éven belül és összeségében is. Ezt az időszakot érdemes valamelyest példaként tekinteni, hiszen az 56-os nem teljesen szabad oda-vissza mozgást jelentett. Szóval, a fenti szám azért fontos, mert arra utal, hogy átlagos körülmények között milyen folyamatok játszódhatnak le. Így, nem kell mélyebb elemzés ahhoz, hogy a mostanában kivándoroltak fele sem fog visszatérni. Egyszerüen, ha kiépülnek egy “megfelelő, egzisztencia a távolban azt épp úgy nem szivesen adják fel egy bizonytalan jövőért cserébe. Márpedig, ma Magyarországon valóban mukaerő hiány mutatkozik több területén is a gazdaságnak, de hogy ez mennyire alkalnas alternatíva a kint dolgozóknak, az kérdéses. Még magyarországon belül is nagy a munkanélküliség bizonyos régiókban, de képtelenek felhasználni ezt a potenciált ott ahol meg szükség lenne dolgozókra.

Leave A Reply