Nem kedveznek majd a britek az uniós határátkelőkkel

0

Miközben Theresa May a (politikai) életéért harcol a tory pártkongresszuson, kifejtette azt is, milyen alapon dönt majd Nagy-Britannia a bevándorlók kérelmeiről a Brexitet követően.

Nos, kiderült, hogy a szigetország a magas szakképesítésű külföldi munkaerőt részesíti majd előnyben, területi különbségtétel nélkül. Magyarán az EU-országokból a Brexit után érkezők sem részesülnének kedvezményesebb elbírálásban, mint mások.

Theresa May a BBC közszolgálati rádiónak részletek nélkül kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a kereskedelmi megállapodás, amelyet London az Európai Unióval szeretne megkötni, tartalmazhat majd külön „kölcsönös mobilitási” záradékot a brit, illetve az uniós munkavállalók számára.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

London a Brexit után tehát egységesítené az Európai Unióból és az EU-n kívüli országokból érkezők bevándorlási szabályozását, így a munkavállalási szándékkal érkező külföldiek nemzetisége helyett szakképzettségük lenne az elbírálás alapelve.

A készülő szabályozás a brit kormányfő szerint a Nagy-Britanniában hosszabb távon dolgozni kívánó külföldi munkavállalók számára minimálkeresetet írna elő a letelepedés engedélyezése fejében.

Ennek szintjét Theresa May egyelőre nem fedte fel, de a brit sajtóban 20 ezer fonttól 50 ezer fontig (7,3-18,2 millió forint) terjedő éves bérezési minimum előírásáról olvashatók találgatások.

A brit kormány ezzel is a magasan képzett külföldi munkavállalókat igyekszik előnyben részesíteni.

Más kérdés, hogy a gazdaságnak nem feltétlenül erre van szüksége, hiszen mind a vendéglátósok, mind az építőiparban dolgozók, mind a mezőgazdasági termelők jelezték már, hogy nagy bajban lesznek uniós munkavállalók nélkül.

Tárgyaljon a kormány a britekkel az ottani magyarokról?

(Fotó: twitter.com/theresa_may)

Share.

About Author

Leave A Reply