„Nem igaz, hogy orvoshiány van Magyarországon”

0

Minisorozatunkban néhány külföldre szerződött fiatal orvos első szárnypróbálgatásait mutatjuk be a határátkelés után. A 36 éves Tamás 2008 óta él és dolgozik külföldön. Jelenleg Baden-Württembergben, egy városi klinikán belgyógyászként.

„Az volt az álmom, hogy MR-kutató leszek, az orvosi mellé van egy fizikus diplomám, és nem sok hiányzott, hogy meglegyen a programtervező matematikus diplomám is, a képzésnek kb. a 80 százalékát megcsináltam. Általában 200-250-en végeznek az általánosorvos-képzésben, és grémiumonként 40-50 képzési hely van. Tehát kb. 20 százalék esélyed van arra, hogy állást kapj Magyarországon orvosként. Szóval nem igaz, hogy orvoshiány van, nagyon súlyos többlet és túlképzés van. Egyedül a sürgősségi betegellátó osztályokon lehet elhelyezkedni” – mondta a Pénzcentrumnak.

Tamás heti 65-70 órát dolgozik, a fizetése nettó 4100-4600 euró, ez attól függően változik, hogy mennyit túlórázik, mennyit mentőzik. A szállását pedig a klinika biztosítja.

Te is kipróbálnád magad külföldön? Válogass közel 1000 ajánlat közül a Határátkelőn!

A 36 éves férfit a munkahelyén is segítik, van lehetősége fejlődni. „A mindennapos munka szintjén abszolút nem érzem, hogy külföldi vagyok, maximálisan tisztelnek, megbecsülnek, anyagilag is – amit kapok, nem rossz a német klinikai fizetésekhez képest” – fogalmazott.

„Segítettek, hogy meglegyen a szakvizsgám, alám tolták a szükséges vizsgálatokat. Sehol a világon nem kell egyébként annyi vizsgálatot végezni, mint a német belgyógyászoknak a szakvizsgához. Budapesten tudok olyan kollégát, nálam pár évvel fiatalabb, aki kardiológián van ötödik évben, és még nem csinált egyetlen szívultrahangot sem. Én eddig kb. 2000-et csináltam. A sima belgyógyászathoz kell legalább 500. (…)

Soha nem szabad megijedni attól, hogy felállj egy állásból, ha nem kapod meg azt, ami neked kell. Ha megbeszélsz valamit a főnökkel, és nem tartja be, akkor fel kell állni. Fogsz kapni munkát, olyat, ahol a főnök mindent oda fog adni, ami kell. Legalábbis a belgyógyászaton én ezt látom” – magyarázta.

Épp emiatt nem gondolkozik a hazatérésen.

„Jövőképed van kint, ami idehaza már nincsen”

Share.

About Author

Leave A Reply