Nem gyakori az olyan munka, amihez elég az angol

0

Hiába gondoljuk azt, hogy egy adott külföldi munkahelyen elég az angol, pláne, ha olyan országban élünk, ahol a többség bírja Shakespeare nyelvét, ez nem feltétlenül van így. Minisorozatunkban egyre több magyar kedvenc célországát, Hollandiát vizsgáljuk ebből a szempontból, ezúttal Martín Ignacio, a Tampere Egyetem PhD kutatója véleményét tolmácsolva.

„A felvetés nagyon érdekes, a válasz pedig… attól függ. Két és fél évet éltem Groningenben, és tapasztalatom szerint a válasz attól függ, hogy diák vagy, munkavállaló, esetleg éppen melót keresel.

Én diák voltam, és sok szempontból nagyszerű tapasztalatokat szereztem. Főképp azért, mert mindenki (vagy majdnem mindenki) beszél angolul – a boltban, a piacon, az étteremben, az egyetemen, a rendőrségen… Noha a mindennapi helyzetek apróságait, a vicceket így elmulasztod, az angol elég ahhoz, hogy diákként itt élj és élvezd a mindennapokat.

A helyzet alapvetően más, ha dolgozni akarsz, vagy hosszú távra maradnál. Ilyenkor ugyanis elég sok a bürokratikus intéznivaló, mindez egy általad nem beszélt nyelven.

HOLLANDIAI MUNKÁK EGY HELYEN

Komoly problémát okozhat megérteni, pontosan mire is van szükséged, hogyan igényeld a szociális járandóságot, hogyan kérj segítséget, és természetesen ha nem beszélsz hollandul, nem kapsz olyan munkát, ahol kapcsolatot kell tartani a helyiekkel.

Ha szerencséd van, találsz olyan munkát, amihez csak angolul kell tudni, de tapasztalatom szerint ez nem gyakori eset (elsősorban tudományos, egyetemi, vagy nagyon különleges képzettséget igénylő munkák).

Én azt javaslom, hogy ha tanulni és bulizni akarsz Hollandiában, akkor egyáltalán nem kell beszélned a nyelvet, maga az ország pedig szuper hely. Ellenben ha hosszabb távon maradnál (esetleg a családoddal), akkor jobban jársz, ha elsajátítod.”

Kimaradsz a hétköznapi trécselésekből

(Fotó: pixabay.com/Cat2307)

Share.

About Author

Leave A Reply