Nem gáz ötvennek lenni

0

Nem feltétlenül kell, hogy iszonyú kínos legyen egyre öregebbnek lenni, erre jó példa Hollandia, ahol a kerek 50. születésnapot egészen érdekesen ünneplik – írta a Hollandokk.

„Az ablakba repülő gólyabábuk és felfújhatós gumikacsák országában elsősorban babázásból jut ki ilyentájt: az Ábrahámok és Sárák szalmabábut kapnak szülinapjukra, amit a lehető legviccesebb jelmezben, a legfeltűnőbben próbálnak a kedves barátok feldíszíteni.

Az „Abraham gezien hebben”, illetve „Sara gezien hebben” azt jelenti tehát, hogy az ünnepelt megérte az ötvenet. A történetben két bibliai szál is keveredik, egyrészt Jézus azt állította, látta Ábrahámot, pedig szemlátomást „még ötven éves sem volt”.

Mindemellett a bibliai pár a késői gyermekáldás miatt lett szimbóluma a vénüléssel való szembenézésnek, és ez a hollandiai szokás az utóbbi évszázadokban szelídült vicces, és csöppet sem ciki hagyománnyá.

Hollandiába mennél dolgozni? Válogass itt állásajánlatok közül!

A XIX. században még azokra mondták, akiknek nem sikerült megházasodnia, de ma már nem divat firtatni az ilyesmit. Később, a női vonalon a „Sárák” egész kreatívan kezdték kifigurázni egymást, tésztából vagy húsból készítettek öregasszony formájú, csúf de ehető babát az ünnepeltnek.

Mára már a bulikellékeket áruló gagyi-boltok komplett díszletet kínálnak a kerek évfordulókhoz, és néhány szomszédságban, esetleg az egész faluban egyértelmű, olykor inkább ordító jelek utalnak az esetleg inkább csendes, meghitt ünneplésről ábrándozó ünnepelt kilétére.

A baráti társaságok, rokonságok, de a munkahelyen a kollégák is szívesen kiveszik a részüket az ilyen kerek évfordulók ünnepléséből, így a semmi mással össze nem téveszthető díszlettel az irodák folyosóján is szembe találkozhatunk.”

Olvassátok el a teljes posztot, itt tehetitek meg!

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: stuffdutchpeoplelike.com)

Share.

About Author

Leave A Reply