Nem fenékig pizza az élet

0

Aki azt hinné, Olaszországban minden szép és jó, a napsütés és a pizza mindent megold, az elég nagyot tévedne. Mást ne mondjunk, Itáliában háromszor annyi a szegény, mint 10 éve. Ez azért elég durva.

Az ország statisztikai hivatalának adatai mutatják ezt a nagyon súlyos adatot. Olaszországban az abszolút szegénységi küszöb alatt élők száma tavaly meghaladta a 4,7 milliót, ami a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz képest több mint 3 milliós növekedést jelent. Ők azok az emberek, akik még a legalapvetőbb fogyasztási javakat és szolgáltatásokat sem engedhetik meg maguknak.

A 4,7 millió abszolút szegénységi küszöb alatt élő az ország lakosságának mintegy 7,9%-át jelenti, ami nagyon magas szám, pláne egy fejlett gazdaságban. A szegények többsége – nem meglepő módon – az ország déli részében él.

A szegények számának drasztikus növekedése annak fényében nem meglepő, hogy kevés ország sínylette meg annyira a 2008-as válságot, mint ők: érdemi növekedés azóta sincs, brutális munkanélküliség (főleg a fiatalok körében) és magas államadósság viszont annál inkább.

Az elszegényedés egyik szomorú következménye – számolt be a Bloomberg alapján a Portfolio -, hogy az olaszoknál az egyik legalacsonyabb az egész EU-ban a termékenységi ráta. Egy átlagos nő mindössze 1,35 gyereket vállal élete során, ami nagyon messze van a populáció fenntartásához szükséges 2,1-es értéktől.

(Fotó: flickr.com/Jeremy Keith)

Share.

About Author

Leave A Reply