Nem csak a bérkülönbség a kivándorlás oka

0

Nyilván a határátkelés legfontosabb oka az, hogy Nyugat-Európában többet lehet keresni, mint Magyarországon. Ugyanakkor legalább ilyen fontos a társadalmi közeg is, és ez a második mondat azért érdekes, mert éppen egy közgazdász mondja.

A bérkülönbség csak az egyik oka a kivándorlásnak, legalább ilyen fontos szempont a társadalmi közeg, amiben élünk – nyilatkozta egyebek mellett a Népszavának Palócz Éva.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint tagadhatatlan, hogy fehéredett a gazdaság és a kötelező minimálbér-emelésekkel a költségvetés is többletbevételekhez jutott.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ráadásul mára a munkaadó került gyengébb alkupozícióba, hiszen ha egy munkavállaló nem érzi biztonságban magát, akkor egészen könnyen talál magának másik állást – tette hozzá Palócz Éva.

A szakember szerint a béremelkedés kismértékben csökkentheti a kivándorlást, de a bérkülönbséget nyilván nem tudja megszüntetni.

„Több külföldön élő ismerősünk is azt mondta, nem csak a magasabb nyugat-európai bérek miatt mentek el, hanem a jobb munkakörülmények és a nyugodtabb társadalmi légkör miatt. A rossz közhangulat, a jog- és magántulajdon biztonság hiánya visszahat a gazdaságra” – fogalmazott a Népszavának a közgazdász.

„Kérdés, hogy a mai kedvező gazdasági helyzetben, egy romokban heverő, a hatalmát nem fenyegető ellenzék mellett és a kétharmad birtokában a miniszterelnök a továbbiakban inkább a társadalmi konszolidációra fog-e törekedni, vagy továbbra is inkább az orosz mintát követi. Ha az előbbit választaná, az a gazdaságnak is nagyon jót tenne” – szögezte le a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója.

„Nem akartam minden nap az éhhalál ellen küzdeni”

Share.

About Author

Leave A Reply