„Nem arról van szó, hogy félnénk”

0

A holland, az ír és a dán miniszterelnök Hágában ült össze, hogy közös álláspontra jussanak az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások kapcsán. Sikerült is.

Mark Rutte, Enda Kenny, és Lars Lokke Rasmussen egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak nem szabad megengednie, hogy az apróbb részletkérdések „eltérítsék” az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokat, minél előbb tető alá kell hozni a felek közötti jövőbeni kereskedelmi egyezményt.

„Nem arról van szó, hogy attól félnénk, valaki eltérítheti a tárgyalásokat, mindössze arról, hogy ezt biztosan megakadályozzuk” – közölte a dán miniszterelnök a minicsúcstalálkozót követő sajtóértekezleten.

A három kormányfő egyetértett benne, hogy országaiknak rendkívül sok a vesztenivalója az Egyesült Királysághoz fűződő szoros kereskedelmi kapcsolataik miatt, és ezért elemi érdekük, hogy minél hamarabb megszűnjön a bizonytalanság.

Enda Kenny ír miniszterelnök elmondta, méltányolják Theresa May brit miniszterelnök közelmúltbeli kijelentését, miszerint a kilépést követően a „lehető legszorosabb kapcsolatokra törekszik az Európai Unióval”.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, keress!

Hollandia, Dánia és Írország gazdasága ezer szállal kötődik az Egyesült Királysághoz. Egy holland kormányzati kutatóközpont tavalyi számításai szerint a Brexit 1,2 százalékkal vetheti vissza az ország bruttó hazai termékét (GDP) 2030-ig.

Dániának a szigetország a negyedik exportpiaca, az észak-európai országban nagyjából 53 ezer munkahely függ közvetlenül a brit kereskedelemtől.

Share.

About Author

Leave A Reply