Negyven fölött külföldön

0

Sokan mennek külföldre 40 fölött is, ami nyilván más élethelyzet (különösen, ha gyerek is van), mint huszonévesen világot látni. Ezzel a kérdéssel foglalkozott korábban a Nők külföldön, ahol Petra a 47 éves Évát kérdezte tapasztalatairól. A válaszokból szemezgettünk.

„A legnagyobb kihívás számomra, hogy nem beszélek nyelveket. Koromból adódóan Magyarországon én még az orosz nyelv oktatásában részesültem. Később németül, angolul és spanyolul is tanultam, de ezeket csak hobbiból, sajnos egyik nyelvet sem volt lehetőségem használni.

Itt Dániában ingyenes a dán nyelv tanulása, ezért természetes volt, hogy elkezdem a nyelvtanfolyamot. Sajnos, rá kellett jönnöm, hogy ebből elég sokára lesz használható nyelvtudás, ezért mellette tanulom az angolt is. A mindennapokban ezt tudom használni, mert itt mindenki beszél angolul. (…)

Azt kell mondjam, hogy nem illeszkedtem be. Szeretek itt élni, látom a lehetőségeket, élvezek minden újat. Biztonságban érzem magam és nincs honvágyam sem. Mégis olyan, mintha kívülálló lennék.

Nincsenek dán ismerőseink. Bár társasházban élünk és a kislányunk dán iskolába jár, még nem sikerült kapcsolatokat létesítenünk. Mivel a férjem itt is vállalkozó, nincsenek dán munkatársai. Én pedig a dán tanfolyamon szintén csak hozzám hasonló bevándorlókkal találkozom.

Gyorsan megszoktam a dán mentalitást – már amivel találkozom a boltban az utcán vagy az iskolában. Kedves embereknek tartom őket, de sajnos még nem sikerült kapcsolatot létesítenem velük. Az itteni szokásokat figyelem, és sokat át is vettünk. Van, amit muszáj volt megszoknunk és van, amit azért, mert jónak tartjuk. Keressük a kapcsolatot a helyiekkel, nem zárkózunk el, nyitottak vagyunk. De akkor fogunk beilleszkedni, ha ők is befogadnak. (…)

Szerintem nagyon számít az életkor, de nem azért, mert nem kapnék munkát. Itt a munkakeresésnél nem számít a kor. Szerintem a mi korosztályunk nagy részének problémát okoz a nyelvtudás hiánya. Úgy gondolom, mindenképp erre kell a hangsúlyt fektetni.

Ezen kívül, a korom miatt a különböző szabadidős programokon való részvétel is nehezebben megy. Gondolok itt arra, hogy mi már nem járunk olyan szórakozóhelyekre, ahol könnyebben lehet ismerkedni. Teljesen új életet kell kialakítani.”

Ha valaki kíváncsi a teljes beszélgetésre, ide kattintson, itt olvashatja el.

Share.

About Author

Leave A Reply