A négyszeres fizetésért mennek külföldre

0

Egyre nagyobb problémát jelent a munkaerő külföldre vándorlása, olyannyira, hogy ha a folyamat a jelenlegi tempóban zajlik tovább, akkor a következő években ez már akár a növekedést és az árak stabilitását is veszélyeztetheti Ukrajnában.

Mindez persze nem véletlen, hiszen míg Ukrajnában havi 7100 hrivnya (mintegy 265 dollár) az átlagkereset, addig akár már Lengyelországban is ennek négyszeresét (3500 złoty-t, azaz több mint 1000 dollárt) lehet megkeresni.

Nem csoda, hogy becslések szerint csak Lengyelországban 1,5 millió regisztrált ukrán vendégmunkás lehet, további félmillió pedig nem regisztrálva dolgozhat az országban. Csehország közben szeretné megduplázni az éves kvótát az ukrán vendégmunkások számára.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint 2015 és 2017 között több mint egymillió ukrán vándorolhatott el a hat legnépszerűbb célországba. Ennek a fele, mintegy 500 ezer ember a lengyel munkaerőpiacon jelenhetett meg, több mint 340 ezren pedig Oroszországba mehettek el.

Olaszország közel 150 ezer ukrán munkást vonzhatott magához, míg Csehországba 120 ezren mehettek. Magyarország nincs az első hat célországban – írta a Bloomberg alapján a Portfolio.

Ukrajnából 2015 óta a munkaképes lakosság 7 százaléka ment külföldre. Egy másik felmérés szerint az ukránok 12 százaléka már külföldön dolgozik, vagy hamarosan azt tervezi.

Kapjanak 600 ezer forintos fizetést a nővérek?

(Fotó: pixabay.com/stevepb)

Share.

About Author

Leave A Reply