Négyszeres a fizetés Burgenlandban, de…

0

Az osztrák tartomány főnöke szerint bizonyos területeken nagyon jól jön a külföldi munkaerő, mégis korlátozná a Burgenlandban dolgozó magyarok számát.

A szociáldemokrata Hans Niessl az osztrák államfővel, Alexander Van der Bellennel érkezett Magyarországra. Mint mondta, azokon a területeken, ahol munkaerőhiány van, nagyon jó, ha külföldről jön munkaerő. De azt is figyelembe kell venni, hogy nálunk az utóbbi időben megnőtt a munkanélküliség, most épp 7-8 százalék, miközben Nyugat-Magyarországon meg hiányzik a képzett munkaerő, márpedig ez sem jó tendencia.

„Az sem titok, hogy az osztrák és a magyar bérek között elég nagy a különbség, kollektív szerződéssel nálunk akár 1500 eurót lehet keresni, míg a magyar minimálbér 350 euró körül van. Burgenland félórás vonzáskörzetében egymillió ember él, akik 350 eurót keresnek, ez elég nagy kihívás nekünk” – jelentette ki a burgenlandi tartományfőnök az Indexnek adott interjúban.

Mint mondta, ő szociálisan gondolkodó ember, aki nem a minél nagyobb profitban érdekel, viszont tudja: ha nincs munka a helyieknek, akkor a gazdaság sem működik.

Ausztriába mennél dolgozni? Válogass több tucat ajánlat közül a Határátkelőn!

Arra a kérdésre, mely szerint tele van a határ magyar pincérekkel, kertészekkel, betegápolókkal, vajon az osztrákok elvégeznék ezeket a munkákat annyi pénzért, mint a magyarok, Hans Niessl azt felelte, hogy mindenek előtt ez törvénytelen.

„Senkit sem szabad a kollektív szerződésnél olcsóbban foglalkoztatni, akár magyar, akár osztrák. Akit elkapnak, azt jól megbüntetik. És a 13-14. havi bér is jár mindenkinek, legyen magyar vagy szlovák. Ha nem kapják meg, akkor nyugodtan panaszt tehetnek” – hangsúlyozta.

Ezzel együtt ez valóban nagy probléma a burgenlandi vezető szerint, mert sok munkaadó sajnos nem tartja be a törvényt. Ugyanez igaz az iskolákra is, hiszen a jogszabályok szerint csak az járhat burgenlandi iskolába, aki oda van bejelentkezve.

„Mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a törvényeket betartsuk. Több bírósági ítélet is született ezzel kapcsolatban, és mind azt mondta ki, hogy az iskoláinkba azok járhatnak, akiknek a szülei életvitelszerűen itt élnek” – fogalmazott Hans Niessl.

Share.

About Author

Leave A Reply