Ne akarj kijutni nulla nyelvtudással!

0

A hajós munka kemény világ, ugyanakkor viszonylag biztos módja annak, ha valaki egy kis pénzt és tapasztalatot szeretne gyűjteni. Zsolt tapasztalatai már csak ezért is érdekesek lehetnek. Egy régebbi Facebook-beszélgetés szerkesztett változata következik.

Engem az érdekelne, hogy hol találtál rá a munkahirdetésére, és hogy honnan lehet tudni, hogy melyik hirdetés mögött van valós munkalehetőség. Hallottam már olyanról, hogy külföldi tanfolyamra vittek, aztán mégsem alkalmaztak valakit.

A két legismertebb/legnagyobb talán a GMN és a Duna Rapszódia, és ők biztosan nem kamu cégek. Érdemes másokat is megnézni, általában hetente többször is tartanak prezentációt, ahol elmondanak egy csomó gyakorlati tudnivalót.

Aztán nem csak Zsolttól, hanem a beszélgetés közben jött más forrásból is információ, egy másik Zsolttól (az általa megosztott infókat mostantól dőlt betűvel olvashatjátok): Crew.hu (német nyelvű óceános is) és Kginternational.hu (itt is van óceános bárka). Ha nem akartok fizetni, akkor érdemes a connectjobs.de oldalát is megnézni.

Régen elég rossz híre volt a GMN-nek meg a másiknak (egy tőről váltak szét, mint a crew-kginternational) változott?

Nekem egyikükkel sem volt különösebb bajom. Mondom, az egyetlen buktatónak azt látom, hogy ők nem szőröznek nagyon a részletekkel, mindenki megy a levesbe assistant waiternek meg hotel stewardnak, mert nekik az az érdekük, hogy minél több embert kijuttassanak.

GMN-nél és Dunánál sok az ótvar cég/fos hajó kombó… szerintem egy szinttel jobb a kginternational-uniworld/gp/viking trió (folyamon mindenképp).

Egy kollégám itt az Egyesült Királyságban épp most jelentkezett fotósnak. Ők melyik kasztba tartoznak, illetve mennyit tudsz az ő dolgaikról? A srác nem tud magyarul, de majd közvetítek neki.

A fotósok is staff, nekik is megvan a saját nyomoruk. Reggelente megállni a rámpa aljában, és több száz fotót kattintani a kiszálló vendégekről (tűző napon többnyire), közben vásári kikiáltót játszanak, meg beöltöznek mindenféle jelmezekbe (kalóz, indián, rasztafari, stb.), aztán meg a galériában pakolják a fényképeket. Nem mondom, hogy kibírhatatlan, sőt, általában összetartó a társaság és nagy partiarcok, én valószínűleg nem szeretném annyira.

Esetleg hol tudnék fotós dolgokkal, követelményekkel kapcsolatos infót szerezni?

IMAGE a fotósok ügynöksége, ha jól emlékszem, Zágrábban vannak a felvételik és tudni kell kiválóan portrét lőni. Ja, meg kicsit tukmálni is kell a hajón a fotózást elvégre abból él a fotós.

Neked hogy sikerült kijutni, milyen iskolát végeztél hozzá és hol? Most akarok majd beiratkozni valamilyen képzésre és szeretném azt a legjobb helyen elvégezni.

Közgázt végeztem, de nem kifejezetten a hajó miatt. Te azt döntsd el, mi az, amit szívesen csinálnál, és ha a hajón van olyan pozíció, akkor hajrá.

Egy bárfelszolgáló is annyira robotmunkában van, mint a segédfelszolgáló vagy esetleg neki több a szabadideje, többször tud leszállni, ha kiköt a hajó?

A bárosoknak talán kicsit kötetlenebb a munkája, de nem mondanám könnyebbnek. Ha jó a szöveged és tudsz eladni, akkor mindenképpen jobb, mint a segédfelszolgáló. Ott is akkor kell dolgozni, amikorra beoszt a főnököd, de az kizárólag rajtad múlik, hogy milyen intenzitással. Viszont ha lógsz, pénzt sem fogsz keresni. Ha sokat lógsz, akkor meg haza is küldenek, mert a cégnek sem keresel pénzt.

A hajón melyik az a munka, amihez a legkevesebb nyelvtudás kell?

A mosogató. Óceánra, szerintem, nem akarsz kijutni nulla nyelvtudással. Folyamon lehetsz mosogató vagy mosodás.

Angol nyelvtudás nélkül ne vágjatok neki. Beszéljetek egy kicsit, tanuljátok meg az alapmondatokat, készüljetek fel célzottan az interjúra, bármi, de nulla nyelvtudással ne menjetek ki, még ha fel is vesznek, kínszenvedés lesz.

Recepciósként mennyit lehet keresni, illetve milyen nyelvtudásra van szükség?

Recepciósok $1500 körül kezdenek, nagyon jó angolt elvárnak, releváns munkatapasztalatot is, és hasznos, ha még egy nyelvet beszélsz elfogadható szinten.

Ápolóként milyen lehetőségek vannak az elhelyezkedésre, mekkora a kereslet rájuk?

Ha jól beszélsz angolul és van sürgősségi gyakorlatod, akkor van esélyed ápolóként kijutni.

Mennyi egy mosogató, vagy akár egy takarító átlagkeresete havi szinten?

Mosogatók kizárólag férfiak. A hotel stewardessek, azt hiszem, 600-700 dollár körül keresnek, de most variálják a rendszert össze-vissza, nem tudom pontosan. Akkor már inkább menj felszolgálónak. Ugyanolyan nehézségű fizikai munka, de több a pénz.

A párommal mennék, mennyire életképes a dolog úgy nagy átlagban?

A Carneval elég pozitívan áll hozzá, általában el lehet intézni, hogy egy hajóra kerüljetek, ott meg már egyszerű közös kabint kapni, csak ki kell várni. Úgy hallottam, vannak cégek (folyamiak talán), ahol kevésbé pártolják a családi életet a fedélzeten. Ezt szerintem az ügynökségek tudják nagyjából.

Az interjún mire lehet számítani? Nagyjából milyen kérdések a jellemzőek?

Írtam a posztban, 5 perces villáminterjúk vannak, szedd össze, mit akarsz elmondani (sablonkérdések, miért akarsz hajóra menni, tudod-e, miből áll a munka, meg általában a “ship life”, ilyesmik).

A legáltalánosabb kérdések: Miért akarsz hajós lenni? Miért szeretnél pont hozzájuk menni? Mit csináltál eddig, amiért ők fel akarjanak venni? Bírod-e a bezártságot hónapokig? Bírod-e, ha nincs magánszférád? Multikulti vagy-e? stb. stb

Engem a tűzoltó beosztás érdekelne bővebben!

Nagyon érdekes kérdés, a Carnevalnál szinte kizárólag indiaiak és latin-amerikaiak a tűzoltók, nem sokat tudok róla mondani.

Angliában hajós – főleg folyami – munkával foglalkozó céget, ügynökséget nem ismersz véletlenül?

Ilyen a connect jobs (lásd feljebb). Ingyenes, szemben a magyarok 80 rugó / fő lehúzásaival…

Én rajtuk keresztül voltam Royal hajón, de sok ismerősöm Princessen, Disneyn, Carnevalon van. Ha érdekel valami konkrét írj nekik. Itt van a hajós munkák fóruma, ez meg a folyami hajósoké.

Mi a helyzet a tetoválásokkal? Főként a láthatóakkal (kéz,csukló).

Nálunk nem engedélyezték a bárban. a pincérek közt diszkrét tetkók lógtak ki az ing alól. Staffoknál sok helyen láttam.

Recepción tutira esélytelen, ha tetkód van. Vendégközelben sem biztos, hogy lesz így munkád. Legtöbb cégnél nem szeretik, börtönfeelinget kölcsönöz.

(A beszélgetés először a Határátkelő blogon jelent meg.)

 

Share.

About Author

Leave A Reply