Nászajándék japán módra 

0

A Határátkelőn is olvashattatok a Japánban élő Tshabee esküvőjéről. Nos, ennek kapcsán most az ajándékozásról írt posztot, amiből az is kiderül, miért ilyen sok idővel az esküvő után.

„Mivel a feleségem barátai, meg rokonai szerteszét élnek az országban (meg külföldön), viszonylag ritkán találkozik legtöbbjükkel. És mivel nem volt japán lagzink (a magyarra meg nem tudtak eljönni), olyankor kaptunk tőlük nászajándékot, amikor épp összefutottunk.

Attól függetlenül, hogy már fél éve volt az esküvő. (És még fél évvel azelőtt maga a házasságkötés. :D) Mindenesetre most a múlt hétvégén is kaptunk egyet, így gondoltam, hogy ennek apropóján írok egy kicsit az itteni ajándékozási szokásokról…

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az ajándék itt is leggyakrabban pénz szokott lenni, a fentihez hasonló csinos borítékban. A borítékot kibontva egyébként van benne egy másik (fehér) boríték, amire ráírják, hogy mekkora összeg van benne. (Gondolom azért, hogy fordított helyzetben majd tudja az ember, hogy mennyit kell adni…)

A belső borítékban pedig szépen benne is van a ráírt összeg, szigorúan vadiúj, vagy legalábbis alig használt bankjegyek formájában. Ezzel jelzik a japánok, hogy már régóta készültek az esküvőre, már rég félretették rá a legszebb pénzüket.

És van még egy dolog, ami magyar szemmel picit fura, de nekem tetszik. Ugyebár a magyar nászajándék leginkább arra szokott szolgálni, hogy az ifjú házasoknak összegyűljön némi kezdőtőke, meg pár hasznos holmi, amivel majd könnyebb lesz elkezdeni a közös életüket, könnyebb lesz családot alapítani, meg ilyenek.

Japánban ha nászajándékot kapsz, akkor legalább 1-2 héten belül adnod kell valami ellenajándékot a másik félnek, és nagyjából a kapott összeg felét kell rá elhasználni.

Az ellenajándék lehet bármi, ami elég drága, és amiről úgy gondoljuk, hogy a másik fél örülne neki. Vagy ha nincs ötlet (vagy kedv kitalálni valami jót), akkor a nagyobb áruházakban lehet venni katalógust X ezer jenért (több árszint is van természetesen), és akkor a másik fél majd választhat egy tetszőleges cuccot belőle, ami tetszik neki, és ingyen megkapja.”

Az eredeti írást itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply