Nagyot drágultak az élelmiszerek Magyarországon

0

A hivatalos infláció Magyarországon 3 százalék, de egyre többen ennél magasabbnak érzik. Mint kiderült, nem is tévednek, hiszen a Portfolio elemzése szerint az úgynevezett étkezési árindex 7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A boltokban vásárolt termékeknek az ára valóban gyorsabb ütemben emelkedik, mint az infláció, erősítette meg Madár István, a Portfolio vezető elemzője az InfoRádiónak.

Az étkezési árindex, amely az alapvető élelmiszerféléken túl (hús, tej, zöldség, gyümölcs) a házon kívüli étkezést, vagyis az éttermi- és büféárut is tartalmazza, azt mutatja, hogy az említett termékkörök áremelkedése érdemben magasabb volt az elmúlt hónapokban, mint az infláció.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Eközben bizonyos termékeket, jellemzően a ruházkodási-, vagy tartós fogyasztási cikkeket viszont sokkal kevésbé érintette a drágulás. Összesített áremelkedésük évek óta szinte 0 körüli, tehát ezáltal jöhet ki a 3 százalék körüli infláció – mutatott rá a szakember.

Ráadásul még 7 százaléknál is többel drágult a sertéshús, valamint a feldolgozottabb húsételek. Olyannyira, hogy a sertéshús jelenlegi ára 15 százalékkal haladja már meg az egy évvel korábbit, de például a szalámik és egyéb típusú felvágottak is 8 százalékkal drágábbak.

Az említett büféáruk és a kisebb élelmiszerárusító helyek árindexei is közel 9 százalékosak, és a cukor esetében is 8 százalékos drágulást mutat. És a burgonya ára is meglehetősen hektikus (jelenleg 14,5 százalék körüli a drágulása).

Kétszer annyit költenek pénzükből ételre a magyarok, mint az osztrákok

Share.

About Author

Leave A Reply