Nagyon furcsa dologra készülnek a finnek

0

Már megszokhattuk, hogy a finnek időről időre előállnak valami szokatlan húzással és nincs ez másként most sem. Az állami posta, a Posti ugyanis közölte: erre a nyárra kísérleti jelleggel bevezeti a fűnyírást (!), amit önként vállalnak a munkahelyükért aggódó kézbesítők.

Érdekes dolgok mehetnek a finn postánál, már ha abból indulunk ki, hogy a legfrissebb hírek szerint a finn postások heti egy alkalommal (mégpedig kedden) elvállalták a magánházak pázsitjának gondozását. Azért pont kedden, mert ilyenkor az átlagosnál kevesebb a levél.

Az ügyfelek félórás és egyórás szolgáltatás között választhatnak, az árak viszont elég magasak, hiszen előbbiért 65, utóbbiért 130 eurót kell fizetni (ami 20 és 40 ezer forintnak felel meg nagyjából). Ja, és a fűnyírót is a tulajdonosnak kell biztosítani.

A finn csoda vége?

A vicc persze az, hogy a helyzet egyáltalán nem poénos, a finn posta is kénytelen ugyanis szembesülni azzal, amivel a hozzá hasonló szolgáltatók szerte a világon, jelesül, hogy egyre kisebb az igény a hagyományos szolgáltatások iránt, így kénytelenek lépni valamit.

A Posti esetében ez a valami (a fűnyírás mellett) például az esti kézbesítés és az étel házhozszállítás. Ezzel együtt is kénytelenek voltak bejelenteni 700 munkahely megszüntetését (a finn postának 22 ezer alkalmazottja van), ami ne csoda, hiszen a küldemények forgalma tavaly 8, az árbevétel pedig 11 százalékkal esett.

(Fotó: posti.fi)

Kellene havi 800 euró ingyen?

Share.

About Author

Leave A Reply