Nagyon bedurvulna a brit munkavállalás a Brexit után

0

A brit kormány szándéka szerint miután az ország kilép az Európai Unióból, az érkező munkavállalók állampolgársága helyett a végzettsége számít majd – azaz az uniós országok állampolgárai semmivel nem részesülnek kedvezőbb elbírálásában, mint a többi érkező. Elvileg.

A brit kormány egységesítené az Európai Unióból és az EU-n kívüli országokból érkezők bevándorlási szabályozását a brit EU-tagság megszűnése után a keddi kabinetülésen hozott elvi állásfoglalás szerint.

Fontos, hogy ez egyelőre inkább szándéknyilatkozat és vitaanyag, semmint végleges döntés, és megfelel a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee – MAC) egy hete ismertetett ajánlásának.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Továbbra is nyitva van ugyanakkor az a lehetőség, hogy az Európai Unióval kötendő, London által szorgalmazott átfogó kereskedelmi megállapodás – ha sikerül ilyesmiről egyezségre jutni az EU-val – mégiscsak lehetővé tehetné az uniós állampolgárok nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának valamilyen könnyített engedélyezési eljárását, ahogy ez a Migration Advisory Committee múlt kedden előterjesztett 140 oldalas javaslatcsomagjában is szerepel.

A MAC múlt heti jelentése ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó uniós munkavállalók a brit szociális ellátórendszer jelentős nettó befizetői: a 2016-2017-es pénzügyi évben 4,7 milliárd fonttal (1700 milliárd forinttal) több adót fizettek az általuk igénybe vett jóléti ellátások és közszolgáltatások költségénél.

Hazatérők – az első hivatalos Határátkelő-találkozó

Share.

About Author

Leave A Reply