Nagyobb a baj, mint a hivatalos adatok mutatják

0

A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról. Önmagában már ez is elég durva szám, hiszen egy év alatt 30 százalékos emelkedést mutat, ám a Portfolió számításai és körképe alapján a valós adat inkább valahol 300 ezer fő körül lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatai szerint 80 ezer betöltetlen álláshely volt, ebből 60 ezer a versenyszférában. Ez azonban csak egy alsó becslés, hiszen nincsenek benne az 5 fő alatti munkáltatók.

Az MGYOSZ már tavaly 100-200 ezer közé tette a hiányzó munkavállalók számát, Rolek Ferenc alelnök most már több mint 200 ezer főről beszélt a Portfoliónak, ráadásul a munkaképes lakosság létszáma minden évben 40-50 ezer fővel fogyatkozik.

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉG

„A szakképzett munkaerő hiánya egyre nagyobb gondot jelent a magyar gazdaság minden ágazata számára, legnehezebb helyzetben az építőipar, a vendéglátóipar és a turizmus vannak, ahol napi problémát jelent a szaktudással rendelkező munkavállalók felkutatása és megtartása” – foglalta össze Rolek Ferenc.

Az MGYOSZ alelnöke kiemelte, hogy az építőipari szakmák többsége még mindig hiányszakma, és egyre kevesebb a tanuló, míg a pályaelhagyók aránya folyamatosan növekszik. A turizmus-vendéglátás szakemberei egész Európában nagyon keresettek, itthon pedig a béremelések ellenére sem javul a munkaerőpiaci helyzet.

A lap által megkérdezett munkaerő-közvetítő ennél is súlyosabbnak látja a helyzetet. Baja Sándor, a Randstad vezére hangsúlyozta, hogy az üres álláshelyek betöltésére képzett dolgozókra lenne szükség, ilyenek azonban egyre kevésbé vannak.

Szerinte a jó helyen, megfelelő képzettséggel rendelkező munkaerő számára biztosan lenne 300 ezer plusz hely jelenleg. A szakértő úgy vélte, külön probléma, hogy nagyon sok elérhető munkaerő rossz helyen van, nem megfelelő képzettséggel.

A Portfolio rendkívül érdekes körképét itt találjátok, érdemes elolvasni.

Leginkább a szakmunkások mennének el

(Fotó: Rishichhibber)

Share.

About Author

Leave A Reply