Nagy üzletet jelentenek a vendégmunkások

0

Óriási összegeket költenek el Lengyelországban az ukránok, ami főként a vendégmunkások helyi fogyasztásával magyarázható. Egy főre vetítve az ukrajnai átlagfizetésnek megfelelő pénzt hagynak a lengyel üzletek pénztáraiban.

A Lengyelországban tartózkodó ukránok 2016 utolsó negyedévében összesen 2,2 milliárd zlotyt (160 milliárd forint, tíz focistadion ára) költöttek a boltokban, ami egy személyre 812 zlotyt (60 ezer forint) jelent – írta a gazeta.pl nyomán a napi.hu.

Mind a két érték magasabb, mint az előző években – derül ki a lengyel statisztikai hivatal, a GUS jelentéséből, ráadásul ennél többet összesen csak a nyugati határt átlépők – nem csupán a németek vagy a Nagy-Britanniából jövők -, valamint az EU más országaiban dolgozó lengyelek költöttek.

A fejenként kiadott 812 zloty viszont kétszerese annak, amit a lengyel-német határon átkelők kiadnak, nem is beszélve a cseh, vagy a szlovák látogatókról, akik fejenként 300 zlotyt hagynak a lengyeleknél.

Náluk többet csak a hajókon, vagy a repülőkön érkezők költenek. Ez az összeg azért is meglepő, mert az átlagfizetés Ukrajnában éppen 800 zlotynak megfelelő hrivnya.

A különbség minden bizonnyal abban van, hogy az ukránok jelentős része vendégmunkás, aki hónapokon át Lengyelországban tartózkodik.Tavaly 1,2 millió ukrán dolgozott az országban hetente átlag 54 órát, átlagos keresetük, amit kézhez kaptak körülbelül 2,1 ezer zloty volt.

Ha vasárnap, akkor Nagy Külföldi Munkakeresés

Share.

About Author

Leave A Reply