Nagy pénzekkel csábítják külföldre az autószerelőket

0

Sok más szakma mellett az autószerelőknél is egyre nagyobb a munkaerőhiány Magyarországon. Olyannyira, hogy egyes állásokra már nem csak képzett szakembereket keresnek. Mindez nem csoda, mert rengeteg álláslehetőség van külföldön.

Az Autószerelők Országos Egyesületének (AOE) elnöke, Spindler Tibor korábban azt nyilatkozta, hogy a legálisan működő 9-11 ezer szervizből legalább 2-3 ezer szakember hiányzik.

Komoly problémákkal küzd a Budai Autószervíz tulajdonosa is. Budai Sándor a Pénzcentrumnak azt mondta, szinte lehetetlen megfelelő szakembert találni. Ő is hónapok óta küzd azzal, hogy megtalálja a leendő kollégát, akire nagy szükség lenne, mert rengeteg a munka.

„Nem csak én küzdök ezzel, más szervizeknek is állandó gondot okoz ez. Ráadásul nem is látjuk, mikor lesz ennek vége. Az éves bónusz és a szakmai tréningek már nem elég csábítóak” – mondta Budai Sándor.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A helyzet odáig fajult, hogy már akad szerviz, amely autószerelő helyett akár „az autók iránt érdeklődő jó műszaki érzékkel rendelkező munkatársakat” is felvenne, a nettó 300 ezer forintos fizetés mellé albérlet is jár.

Nem csoda a hiány, hiszen külföldön is igencsak keresettek az autószerelők. Németországban nem ritka a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, akad olyan álláshirdetés is, ahol ekkora összeget nettóban is kifizetnek.

Itt találhatsz külföldi autószerelő álláslehetőségeket!

Sok helyen még a kiutazás költségeit is vagy fedezik, vagy ajánlanak támogatást a reménybeli munkavállalónak.

Dániában is hasonló nettókat ajánlanak, miközben Magyarországon ennek sokszor csak a harmadát lehet megkeresni, ami akkor is minőségi különbség, ha a megélhetés nyilván drágább az említett országokban.

Tamás például korábban arról beszélt, hogy Dániában autószerelőként nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik. Reggel fél 8-kor kezd, 4-kor végez, napközben van két kisebb szünete. Pénteken csak délután 2-ig tart a munkanap.

„Nagyon jó a rendszer, aki jobban teljesít, többet dolgozik, vagy komolyabb feladatokat végez el, több fizetést kap. Decemberben rengeteg munkánk volt, akkor nettó 800 ezer forintnak megfelelő fizetést kaptam” – mesélte Tamás.

Autószerelőként Dániában: „nagyon jól megélek”

Share.

About Author

Leave A Reply