Nagy hiány van pedagógusból Németországban

0

Komoly problémát jelent a német oktatásban (is) az egyre nagyobb pedagógushiány. Harminc éve nem volt ilyen rossz a helyzet, az újonnan felvett berlini tanárok kétharmadának semmilyen gyakorlata nincs. Szóval aki tanárként vágna neki a határátkelésnek, az sincs teljesen reménytelen helyzetben.

A mostani tanárhiányhoz hasonlóra sem volt példa az elmúlt 30 évben Németországban. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a berlini oktatási minisztérium képesítés nélküli, nyugdíjas- és gyakornoktanárokkal próbálja megoldani a problémát.

A tanárok közül sokaknak lesz elege az egyre nagyobb osztálylétszámokból, a sok, nem német anyanyelvű diákból. Nem csoda, hogy mintegy 10 ezer tanári állás betöltetlen a Német Tanárok Egyesületének adatai szerint.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

„Emellett nagyjából 30 ezer posztot átmenetileg nem-tanárokkal, újoncokkal, nyugdíjasokkal és gyakornokokkal töltenek be” – vázolta a helyzetet a Passauer Neue Presse című lapnak Heinz-Peter Meidinger, az egyesület elnöke.

A legrosszabb a helyzet Berlinben és Szászországban, a fővárosban például az újonnan felvett általános iskolai tanárok 70 százalékának semmilyen oktatási háttere nincs.

A briteknél is nagyon kell a tanár

Az Egyesült Királyságban sem jobb a helyzet, ott öt éve nem volt olyan kevés tanár, mint most. Ennek elsődleges okai az elvándorlás és az egyre több gyermek. Nem csoda, hogy az uniós álláshirdetései oldalon is rengeteg pedagógusi állást hirdetnek.

A BBC szerint évek óta nem látott mértékben csökkent a betöltött pozíciók száma. Tavaly még 451.900 tanár dolgozott az angliai iskolákban (ez a szám tehát nem a teljes Egyesült Királyság, és nem is Nagy-Britannia egészére értendő), kicsit több, mintegy ötezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Chris Keates, a NASUWT szakszervezet főtitkára szerint már a szülőket is egyre jobban aggasztja a kialakult helyzet, amit a folyamatosan emelkedő osztálylétszámokon is érzékelnek – adtuk hírül nem is olyan régen.

Rengeteg tanár kell Nagy-Britanniába

(Fotó: Heptagon – Eigenes Werk, Kinderuni in Frankfurt am Main, Unicampus Westend)

Share.

About Author

Leave A Reply