Nagy-Britannia

2

A határátkeléshez Nagy-Britannia esetében is két dolog kell: nyelvtudás és pénz, tartózkodási helytől, és a szállástól függően 350-500 ezer forintnak megfelelő font (ez 1000-1500 GBP) legyen nálunk. Hasznos tudnivalók.

Anglia, London, Tower Bridge és emberek_1.jpg

Megérkezéskor

Alapszabály (nem csak Nagy-Britannia esetében), hogy két dolog nélkül ne nagyon induljunk el: nyelvtudás és pénz. A londoni magyar nagykövetség (egyébként nagyon hasznos) oldala azt tanácsolja, hogy tartózkodási helytől (London vagy vidék), és a szállás minőségétől függően 350-500 ezer forintnak megfelelő font (ez 1000-1500 GBP) legyen nálunk. Szerintem ez kevés, még akkor is, ha rögtön munkába tudunk állni, a magam részéről inkább a dupláját javasolnám, de ennyiből már kétségkívül túl lehet élni a kezdeti időszakot.

Fizetést kaphatunk hetente, kéthetente vagy havonta, de munkába lépéskor azzal érdemes számolnunk, hogy legkevesebb két hét eltelik majd az első fizetésig, addig a magunkkal hozott pénzből kell gazdálkodnunk.

(Itt kell megjegyezni azt is, mert nem lehet elégszer elmondani, hogy mindenképpen legyen nálunk annyi pénz, amiből szükség esetén haza tudunk utazni Magyarországra, a konzulátus kifejezetten hangsúlyozza, hogy anyagi segítséget nem tud nyújtani.)

Fontos link:

Magyar Nagykövetség

Szállás

Nem árt tudni, hogy a szállásköltséget természetesen előre kell fizetni, továbbá megélhetési és útiköltséggel is számolni kell. A legtöbben valószínűleg nem saját lakásban kezdenek, ha szobát bérelünk, minimum heti 70-80 (de inkább több) fonttal kell számolnunk, és akkor még csak nagyon alaphelyzetben vagyunk. A szállás bérlésekor általában kétheti bérleti díjat kell előre kifizetni, ezen felül pedig legalább kétheti kauciót is le kell tenni.

Lakás esetében ez az összeg értelemszerűen a sokszorosára nő, az egyhavi bérleti díj mellé általában alsóhangon még egy – másfél hónapnyi kauciót is le kell tenni, és akkor még ott van az ingatlanközvetítői díj, ami elég nagy szórást mutat, de 300 font alatt ne nagyon számoljunk. (Lakást gyakorlatilag lehetetlen nem közvetítővel kivenni.)

Fontos linkek
Zoopla
Rightmove
Primelocation
Gumtree

Bankszámlanyitás

No, ez az, ami nagyon macerás tud lenni, de azért nem olyan vészes.

Amit a bankok általában kérnek:
– személyi igazolvány vagy útlevél
– lakcímigazolás (valamilyen a nevünkre kiállított közüzemi számla, council tax, azaz önkormányzati adó) vagy angol jogosítvány, amit úgyis meg kell csináltatnunk (lásd lejjebb)

Ha nincs lakcímigazolásunk (ami az elején könnyen előfordul)
– a NI-szám visszaigazolásáról szóló levél
– útlevél és / vagy személyi
– munkáltatói igazolás
– magyar bankszámlakivonat (ha lehet, akkor már átíratott, kinti címmel)
– végső kétségbeesésünkben pedig személyes referencia, de ez már nagyon necces, ráadásul mindkettőtöknek be kell menni a bankfiókba

Lakcímigazolás hiányában eléggé a banki ügyintézőtől függ, hogy nyit-e nekünk számlát.

Hasznos tipp 1.: regisztrálunk a bankban, kérünk egy időpontot, küldenek a címünkre egy levelet, amit aztán beviszünk a bankba. Mivel ezzel gyakorlatilag bizonyítottuk a lakhelyünket, címünket, szerencsés esetben átvághatjuk vele a gordiuszi csomót.

Hasznos tipp 2.: besétálunk az önkormányzathoz (local council) és jelezzük, hogy szeretnénk helyi ingatlanadót (council tax) fizetni. Nem volt még olyan önkormányzat, ahol az adóbefizetést megtagadták volna, így hamar kezünkben lehet a hivatalos számla a lakcímmel, amivel aztán mehetünk a bankhoz…

A számlavezetés, netbank, belföldi utalás, készpénzfelvét, a legtöbb banknál ingyenes, külföldi utalásért fizetni kell.

Társadalombiztosítási szám (National Insurance Number)

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassunk, szükség van társadalombiztosítási számra, ezzel követik nyomon, hogy mennyi hozzájárulást fizettünk. Ha ez nincs, akkor kérvényezni kell. Lehet telefonon a 0845 600 0643 számon (hétköznap 0800-1600 között).

A Jobcentre Plus behív egy interjúra, ahol megkérdeznek a körülményeinkről és miért igényelünk NIN-t. Ilyenkor a levélben azt is leírják, milyen dokumentumokat kell magunkkal vinni (pl. útlevél, születési anyakönyvi kivonat, jogosítvány, stb.).

Fontos link

Gov.uk

Ha munkavállalók vagyunk

Alaphelyzetben azért a legtöbben munkavállalók lesznek, ilyenkor a következőket érdemes tudni. Amikor munkába állunk, a munkáltatónak át kell adnia a P46 Employee without a P45 nevű nyomtatványt, amelyet ki kell tölteni.

A törvény megköveteli, hogy a munkáltató legalább a minimálbért kifizesse, ami a különböző munkavállalói csoportok esetében változhat (miként az összeg is), telefonon pedig a National Minimum Wage segélyvonalt érdemes tanácsért hívni a 0845 6000 678 számon hétköznap 0900-1700 között.

Ha gondunk akad a munkahelyen, akkor a dallamos nevű Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) nyújt (ingyenes!) segítséget, őket általában is érdemes keresni bármilyen foglalkoztatással és munkajoggal kapcsolatos kérdésben. Telefonon a 08457 47 47 47 számon érhetők el hétfőtől péntekig 0800 és 1800 között.

Ha vállalkozóként próbálunk boldogulni, akkor saját magunk után kell fizetni a járulékokat, ugyanúgy, mint Magyarországon. Ha alkalmazottak vagyunk, akkor az egészségügyi és nyugdíj hozzájárulást a munkáltató vonja a fizetésből.

Szintén fontos lehet, hogy milyen papírjainkat, végzettségek, stb., milyen feltételekkel ismerik el – erről bővebben a UK Naric oldalán tájékozódhattok.

Fontos linkek

Minimálbérek
UK Naric
Advisory, Conciliation and Arbitration Service

Egészségügyi ellátás és tb-hozzájárulás

Egészségügyi ellátásra minden, jogszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló, egyéni vállalkozó, önfenntartó jogosult. A társadalombiztosítási hozzájárulást (National Insurance Contributions, NIC) általában a munkáltató vonja a munkavállaló fizetéséből és juttatja el az adóhivatalhoz. (Egyéni vállalkozók maguk után fizetik be.)

Mikor kell NIC-et fizetni?

– ha elmúltunk 16 évesek
– ha munkavállalóként heti 153 fontot vagy annál többet keresünk
– ha egyéni vállalkozóként évi 5885 fontnál több a nyereségünk

Rászorultság-alapú juttatások

Európai Uniós állampolgárként nekünk is járnak azok a juttatások, amelyek a többi uniós ország polgárainak. Ezeket most itt nem sorolnám részletesen fel, a hivatalos kormányzati portálvonatkozó oldalán mindenki megtalálhatja az összes részletet.

Röviden a legfontosabbak

Ha alkalmazottként jövedelmünk nem ér el egy bizonyos összeget, már a munkaviszony kezdetétől jogosultak vagyok ún. „dolgozói juttatásokra” (in-work benefits). Ilyen a családi pótlék (Child Benefit), a lakbérpótlék (Housing Benefit) és az önkormányzati adófizetési kiegészítés (Council Tax Benefit).

Fontos tudni (és ebből elég sok félreértés volt már eddig is), hogy egyes munkanélküli juttatások csak akkor járnak, ha legkevesebb 12 hónapos regisztrált folyamatos munkaviszonyt tudunk felmutatni. Ilyen a jövedelemszint alapú munkanélküli segély (income-based Jobseeker’s Allowance), és a jövedelem-kiegészítés (Income Support). A bizonyíthatóan folyamatosan munkát keresők lakbérpótlékot és önkormányzati adófizetési kiegészítést is igényelhetnek.

Ha nem dolgoztunk folyamatosan legalább 12 hónapot, akkor nem igényelhetünk rászorultság-alapú juttatást!

Egyéni vállalkozóként alacsony jövedelem esetén ugyanolyan juttatásokra vagyunk jogosultak, mint a munkavállalók. Ha munkahelyi baleset ér és ezért nem tudunk dolgozni, betegségünk idején szükség esetén jövedelem-kiegészítést is igényelhetünk, arra viszont érdemes figyelni, hogy ha tevékenységünk megszűnik, és önfenntartóként már nem leszünk jogosultak juttatásokra.

Nagyon fontos tudni: ha álláskeresés céljából érkezünk, nem vagyunk jogosultak juttatásokra, és ugyanez érvényes akkor, ha nyugdíjasok vagy tanulók vagyunk! Ez alól kivételt jelent, ha valamelyik családtagunk dolgozik, ekkor ugyanis járnak a juttatások (tehát házastárs, 21 év alatti gyermek, vagy eltartott egyenes ági felmenő rokon esetén).

Ha a gyermek 16 vagy 19 éves kor alatti és nappali tagozatos tanuló, a szülők igényelhetnek családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményt. A 19 éves kor feletti, 21 évnél fiatalabb eltartott gyermek saját jogon igényelhet rászorultság-alapú juttatásokat.

Egyéb juttatások

– Betegség alatti minimum fizetés (Statutory Sick Pay)

– Kötelező anyasági, ill. apasági fizetést (Statutory Maternity, ill. Paternity Pay) a regisztrált magyar állampolgárságú munkavállalók szintén igényelhetnek.

– Jár a súlyos munkaképtelenségi segély (Disability Living Allowance), és a gondozási segély (Attendance Allowance) is.

Járulékfizetéshez kötött szociális juttatások

Alapfeltétel, hogy minden ilyen juttatás igényléséhez igazolnunk kell, hogy előzőleg megfelelő mértékű tb-járulékot vagy adót befizettünk. Talán kevesen tudják, de ha Magyarországon munkanélküli segélyt kapunk, és Nagy-Britanniában keresünk munkát, akkor kérvényezhetjük, hogy a nekünk Magyarországon járó összeget fontban kifizessék nekünk – maximum 3 hónapig. Ehhez igazolnunk kell, hogy folyamatosan munkát keresünk.

Egészségügyi ellátás

Röviden és egyszerűen: ha jogszerűen tartózkodunk az országban, akkor jogosultak vagyunk állami egészségügyi ellátásra. Az állami egészségügyi szolgálatról (National Health Service – NHS) sok rosszat – és jót is – lehet hallani, olvasni, de a lényeg, hogy jár. A körzeti orvosok (GP) kötelesek felvenni minket az NHS nyilvántartásába. (Részletek az NHS honlapján.)

Fontos link

NHS

Magyar rendszámú autóval Nagy-Britanniában

Előfordulhat, hogy költözéskor praktikusabbnak érezzük, ha saját autóval megyünk (ez az érzés elég gyorsan el fog illanni, mert autót fenntartani nem olcsó). Annyit érdemes tudni, hogy külföldi rendszámú gépkocsit 12 hónapon belül összesen legfeljebb hat hónap időtartamban lehet vezetni (ez lehet egyszeri belépés, vagy több utazás együttesen) és a gépkocsinak rendelkeznie kell a szükséges regisztrációval és biztosítással.

Ha valamiért nagyon a szívünkhöz nőtt az autónk, és mindenáron magunkkal szeretnénk vinni (ami ugye a jobbkormányos rendszer miatt sem tűnik túl okos ötletnek), akkor a beutazás után azonnal kérnünk kell a brit rendszámot és meg kell kötni a brit biztosítást.

Nem nagyon érdemes ezzel viccelni, mert a rendőr ellenőrzéskor kérhet arról igazolást, hogy csak rövid időtartamot töltünk az országban (komp- vagy vonatjegy, szállodai foglalás, stb.). Ha ezt nem tudjuk igazolni, az autót akár el is kobozhatják és bezúzhatják, ráadásul még pénzbüntetést is kaphatunk.

Egy hasznos kiegészítés, pontosítás Zlottól:

Magyar autó használata esetén az autó tulajdonosa / vezetője nem lehet angol rezidens. Azaz, ha angol jogsija van, vagy a rendőr le tudja kérni az adatait a local counciltól / electoral registerből, akkor máris bukta van. Ezt sokan nem tudják, és azt hiszik, hogy simán vezetgethetnek 6 hónapig.

Az autó csak abban az esetben lehet Angliában, ha az illető „turistaként” tartózkodik itt, és nem itt él.

“You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:
– you’re visiting and don’t plan to live here
– you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
– the vehicle is registered and taxed in its home country
You must tax and register your vehicle in the UK within 14 days if you become a resident or your stay is longer than 6 months.”

Mostanában nagyon rászálltak az európai autókra és sokan buknak is meg vele, mert nincsenek tisztában a törvényekkel.

Fontos link

Járművek behozatala

Jogosítvány

Hasonló a helyzet, mint az autóval: ha tartósan az országban akarunk élni, akkor le kell cserélnünk a magyar jogosítványt britre. Részleteket a Driver & Vehicle Licensing Agency honlapján találhatunk.

Fontos link

Driver & Vehicle Licensing Agency

Nagykövetségek

Londoni Magyar Nagykövetség
Magyarország Nagykövetsége
35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefon: (00 44) (20) 7201-3440
Fax: (00 44) (20) 7823-1348
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal
Telefon: (00 44) (20) 7235 5218
E-mail: consulate.lon@mfa.gov.hu

Budapesti Brit Nagykövetség
Budapest, 1051, Harmincad utca 6
Telefon: (1) 266 2888
Fax: (1) 429 6296
Email: consular.budapest@fco.gov.uk

 

Share.

About Author

2 hozzászólás

Leave A Reply