„Nagy-Britannia legszebb napjai jönnek”

0

Véget ért a brit kormánypárt kongresszusa, melynek zárónapján a jelek szerint a többnapos találkozót ép bőrrel megúszó miniszterelnök, Theresa May is beszédet mondott. Némely pontjain talán meglepően optimistát is.

A brit miniszterelnök szerint London megállapodásra törekszik az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, de nem bármilyen áron.

Theresa May a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának szerdai zárónapján felszólalva kijelentette: Nagy-Britannia nem fél attól sem, hogy esetleg megállapodás nélkül kell kilépnie az EU-ból.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor: őszintén ki kell mondani, hogy a megállapodás nélküli Brexit a kétoldalú kereskedelemben megjelenő vámok és a költséges határellenőrzések miatt Nagy-Britannia és az Európai Unió számára egyaránt rossz lenne.

Theresa May elfogadhatatlannak nevezett olyan egyezményt, amely Nagy-Britanniát gyakorlatilag az Európai Unióban tartaná, és az EU-ból érkezők további szabad letelepedésének engedélyezésére kényszerítené.

Ugyanakkor azt sem tartotta elképzelhetőnek, hogy olyan megoldás szülessen, melynek részeként Észak-Írország gyakorlatilag leválna az Egyesült Királyságról és saját jogán az EU vámuniójának tagja maradna.

A belpolitikailag és külpolitikailag is rendkívül nehéz helyzetben lévő Theresa May összekapart azért némi derűlátást is, amikor azt mondta, Nagy-Britannia egy megállapodás nélküli Brexitet is túlélne, még ha az „kemény időszak” is lenne.

„A jövő tele van ígéretes lehetőségekkel, Nagy-Britanniára történelmének legszebb napjai várnak” – mondta nagy sikert aratva a brit kormányfő.

Meglátjuk.

A Brexit legnagyobb nyertese

Share.

About Author

Leave A Reply