Muszlim gyerekek katolikus iskolában

0

Az angliai és walesi katolikus iskolákba járó gyerekek harmada nem is katolikus, és meglepően sokan vannak köztük a muszlimok. Választani pedig az erkölcsök és az értékrend miatt választják.

Most először készült felmérés az angliai és walesi katolikus iskolák esetében arról, hogy milyen vallású gyerekek is járnak ezekbe az oktatási intézményekbe. Az eredmények meglehetősen érdekesek lettek.

Kiderült például, hogy a katolikus iskolába járó 850 ezer gyerek mintegy harmada (290 ezer tanuló) például nem is katolikus, az ő legnagyobb részük más keresztény vallást gyakorol, de minden tizedik (körülbelül 26 ezer gyerek) muszlim.

Ha a 63 ezer nem vallásos csalódból származó gyereket nem számítjuk, akkor egyébként a muszlim diákok alkotják a legnagyobb, nem keresztény csoportot ezekben az iskolákban.

A sheffieldi St. Patrick’s Catholic Voluntary Academy diákjainak például közel a fele nem katolikus. Finnuala Nelis igazgató a BBC-nek azt mondta, hogy ez jórészt a helyi lakosság változó összetételének köszönhető, és egyre több nem katolikus szülő szeretné hozzájuk járatni a gyerekét.

Az igazgató szerint sok olyan muszlim diákjuk van, aki rendszeresen látogatja a helyi mecsetet, de ott van az iskolai katolikus istentiszteleteken is, noha a szülők dönthetnek úgy, hogy az iskolai vallási rendezvényeken ne vegyenek részt a gyerekek, ám a legtöbben nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Finnuala Nelis szerint elsősorban az iskola által képviselt értékrend és erkölcsiség miatt mennek hozzájuk, mindemellett a katolikus iskolák oktatási színvonalának is jó a híre.

Mindez a nyitás egybeesik a kormányzati elképzelésekkel, hiszen az eddiginél is jobban szeretnék megnyitni a vallási alapon szerveződő oktatási intézmények kapuit, ugyanakkor az ellenzők attól tartanak, hogy ez csak a társadalmi egyenlőtlenségeket erősítené fel.

Mindez persze arra is rávilágít (jegyzi meg a BBC), hogy nagyon kevés muszlim iskola van az állami rendszerben, olyannyira, hogy a 6800 vallási alapú oktatási intézményből csak 28 a muszlim, és várhatóan kettőt nyitnak meg a közeljövőben.

(Fotó: Mazur/Catholicnews.org.uk)

Share.

About Author

Leave A Reply